Hatake Kakashi

Naruto.fi Wikistä
Versio hetkellä 8. kesäkuuta 2009 kello 07.52 – tehnyt 84.251.206.251 (keskustelu) (→‎Taidot)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Profile.gif Tämä sivu kuuluu Wikin hahmoihin
Underconstruction.png Artikkelin sisältö on puutteellinen
Voit auttaa Wikin laajenemista tarkentamalla artikkelia. Artikkelin muistiinpanoja saattaa löytyä tarkistuslistasta
Hatake Kakashi
Kakashiii.jpg
© Masashi Kishimoto
Ikä (Naruto): 26-27 vuotta
Ikä (Shippuuden): 29-30 vuotta
Sukupuoli: Mies
Silmien väri: Musta (oikea silmä), Punainen Sharingan (vasen silmä)
Ninja-arvo: Jounin (entinen ANBU)
Elementti: Pääasiassa ukkonen, mutta myös vesi ja maa (animessa lisäksi tuli)
Ensi-esiintyminen: Jakso 3
Viimeinen esiintyminen:

Hatake Kakashi, tunnetaan myös Kopioninja-Kakashina (jap. Kopii Ninja no Kakashi) on jounin-tason ninja ja entinen ANBU-ryhmän jäsen ja johtaja. Hän johtaa Team Kakashia, joka on Naruton pääasiallinen tiimi.

Tausta

Kakashin genin- ja chuunin-aikainen tiimi. Vasemmalta: Rin, Uchiha Obito, Kakashi, Namikaze Minato.

Kakashi on neroudestaan tunnetun ninjan, Hatake Sakumon, poika, ja hänen isäänsä arvostettiin jopa Sanninien kesken. Isänsä tavoin Kakashi oli jo nuorena erittäin lahjakas ninja, ja hän nousi hurjaa vauhtia arvoasteikossa. Hän oli genin- ja chuunin-aikoinaan tiimissä, jota johti Namikaze Minato, eli tuleva Neljäs Hokage, ja jonka muut jäsenet olivat Rin ja Uchiha Obito. Ajan myötä Kakashi päätyi jopa ANBU-kapteeniksi. Nykyisin hän on kuitenkin jättänyt ANBUn ja toimii tavallisena jouninina, vaikkakin Konohassa häntä pidetään erittäin lahjakkaana ninjana.

Kakashi Gaiden

Pääartikkeli: Kakashi Gaiden

Yksittäisen Sharingan-silmän salaisuus paljastettiin erikseen Kakashi Gaiden-mangassa, joka ilmestyi normaalisti Naruto-sarjan paikalla ja pohjusti siirrosta Naruton ensimmäisestä osasta toiseen (Naruto Shippuuden). Animessa kyseinen tarina on toistaiseksi jätetty huomiotta, mutta siitä aiotaan tehdä tulevaisuudessa animoitu versio (Naruto.fi tiedottaa).

Persoona

Hatake Kakashilla on vaikeasti määriteltävä persoona, ja hänen yksityistä minäänsä tuntee tuskin kukaan. Kakashi on poikkeuksetta myöhässä mistä tahansa, pitäytyy välinpitämättömänä tilanteessa kuin tilanteessa ja tuntuu ottavat asiat vakavasti ainoastaan taistelukentällä. Hän kertoo myöhästymisensä syyksi tyhmiä tekosyitä, kuten "näin mustan kissan ja kaaduin viemäriin", "näin kauniin tytön ja tanssin onnesta", "pohdin elämän oikeaa tarkoitusta". Hän on myös vaikuttaa varsin laiskalta ja minimaalisesti vaivaa näkevältä. Kakashi kuitenkin arvostaa tiimityötä ja huolehtii hyvin ystävistään. Hänen mukaansa "ninja, joka ei suorita velvollisuuksiaan, on saastaa, mutta ninja, joka ei huolehdi tovereistaan, on vielä pahempaa saastaa".

Kakashi on hulluna Jiraiyan kirjoittamiin pikkutuhmiin Icha Icha -kirjoihin, joiden sisällöstä tuskin on soveliasta puhua. Näiden kirjojen lukeminen näyttää olevan hänen ainoa harrastuksensa, vaikka hän ilmoittaakin ensitapaamisellaan ryhmä seitsemän (jakso 3) kanssa harrastavansa monia erilaisia asioita. Kakashilla on myös melko yksipuolinen kilpailija, Maito Gai. Yksipuolisuus tarkoittaa tässä sitä, että Gai kilpailee Kakashin kanssa, mutta Kakashi ei kilpaile Gain kanssa.

Ulkonäkö

Kakashin aikahypyn jälkeinen Mangekyou Sharingan. Ennen aikahyppyä hänellä oli tavallinen Sharingan, jossa oli kolme tomoe-pistettä.

Kakashi on melko pitkä ja solakka mies, ja hän käyttää melkein aina Konohan ninjaunivormua. Hänen tunnistettavampia piirteitään ovat piikikkäät, hopeiset ja vasemmalle kallistuneet hiukset, vasemmanpuoleisen silmän peittävä otsasuojus ja kasvojen alapuolen peittävä maski. Kakashin kasvoilla on yleensä välinpitämätön ilme, ja hän puhuu animessa rennolla ja suorastaan laiskalla äänellä. Kakashin piilossa olevan Sharingan-silmän (aikahypyn jälkeen Mangekyou Sharingan-silmän) ylitse kulkee arpi. Kakashin on sanottu muistuttavan hämmästyttävän isäänsä Sakumoa, ja Shippuuden alussa jopa Hiekkakylän vanhin Chiyo luuli häntä Sakumoksi.

Kakashia ei ole kuitenkaan koskaan nähty ilman maskiaan (tai muuta kasvoja peittävää esinettä, esimerkiksi mangassa luvun 294 avauskuvassa maskiton Kakashi pitää kättään kasvojensa edessä), joskin jakson 101 kohtaus ramen-kojulla vihjaa, että hän on huomattavan komea (Ayame ja hänen isänsä punastelevat nähtyään asiakkaansa ilman maskia). Kyseinen jakso on muutenkin omistettu nimenomaan Ryhmä 7:n yrityksille nähdä Kakashi ilman maskia. (ks. lisää kyseistä jaksosta). Toistaiseksi ei tiedetä, miltä Kakashin kasvot näyttävät hänen maskinsa alla (leuan kapeaa muotoa lukuun ottamatta) tai sitä, miksi hän pitää maskiaan. Jakson 72 flashbackista päätellen Kakashi on kuitenkin pitänyt maskiaan ainakin genin-ajoistaan alkaen.

Part I

Underconstruction.png Osion sisältö on puutteellinen
Voit auttaa Wikin laajenemista tarkentamalla artikkelia. Artikkelin muistiinpanoja saattaa löytyä tarkistuslistasta

Nykyisin Kakashin valmennettavina on tiimi numero seitsemän, johon kuuluu Naruto, Sasuke ja Sakura. Kakashi järjesti ryhmälle testin, jossa hän käytti kahta kulkusta. Ryhmäläisten tarkoituksena oli saada yksi kulkunen Kakashilta ja se kuka jäi ilman, tippuu ryhmästä. Tehtävän todellinen tarkoitus oli kuitenkin kartuttaa tiimin ryhmätyöskentelytaitoja.[2]

Part II

Underconstruction.png Osion sisältö on puutteellinen
Voit auttaa Wikin laajenemista tarkentamalla artikkelia. Artikkelin muistiinpanoja saattaa löytyä tarkistuslistasta

Tsunade perustaa Team Kakashin, johon kuuluvat Kakashi, Sakura, Sai ja Naruto kaikki tasavertaisina ninjoina, eivät enää vain oppilaina.

Taidot

Kakashia arvostetaan Konohassa tämän taitojen ja älyn vuoksi, ja hän on luultavasti yksi Konohan vahvimmista ninjoista. Monet viholliset, jotka Kakashi sarjassa kohtaa (mm. Momochi Zabuza), tuntevat tämän maineen ennestään ja sen mukaan joko ilahtuvat tai kauhistuvat tämän kohtaamisesta. Hänen jutsurepertuaarinsa on Konohan suurimpia, sillä hän on kopioinut Sharinganillaan yli tuhat jutsua[3]. Hän tietää hyvin paljon jutsuista, minkä vuoksi hänet määrättiin Naruton kaitsijaksi varmistamaan, ettei Kyuubia taltuttava sinetti epävakautuisi.

Shippuudenin alussa toisessa ryhmätyöskentelykokeessa Naruto toteaa, että Kakashi on "älykkäämpi kuin Shikamaru, tarkkanenäisempi kuin Kiba, parempi taijutsussa kuin Lee ja parempi käyttämään Sharingania kuin Sasuke" (ainakin verrattuna edellä mainittujen aikahyppyä edeltäneisiin taitoihin). Tämä lienee liioittelua, mutta Kakashi on ainakin itse sanonut ajattelevansa taisteluissa samaan tapaan kuin Shikamaru. Hän onkin todistanut monta kertaa olevansa älykäs ninja, joka ajattelee taisteluita useita siirtoja eteenpäin. Hän on myös ilmeisesti tarkka-aistinen, sillä hänen onnistuu usein välttämään vartijat ja muut vastaavat. Hänen taijutsutaitojaan vahvistaa myös se, että ensimmäisessä ryhmätyöskentelykokeessa Kakashi hoiteli lukuisia Naruton varjoklooneja yhdellä kädellä. Hän on myös osoittanut Sharingan-kykynsä opettamalla chuunintestin aikana synnynnäistä Sharinganin käyttäjää, Sasukea.

Nämä yleiskyvyt ovat vain parantuneet aikahypyn aikana. Hän ei esimerkiksi pysynyt ennen aikahyppyä mukana Uchiha Itachin nopeudessa käsisinettien tekovauhdissa edes Sharinganiaan käyttäen. Aikahypyn jälkeen taas hänen onnistui pysyä mukana ellei jopa pitää suurempaa nopeutta. Kakashi osaa myös tehdä todella nopeasti jopa pitkiä ja hankalia käsisinettisarjoja sekoamatta niissä. Myös Kakashin chakran määrä on kasvanut aikahypyn aikana, mistä on osoituksena se, että hän voi käyttää Raikiria useammin päivässä kuin aiemmin.

Kokemus

Jouninina ja entisenä ANBU-kapteenina Kakashi on erittäin tottunut taistelija. Hän katsoo tarkoin, millaisessa ryhmässä hän on ja miten eri ryhmän jäsenet toimivat yhdessä ja erikseen. Vakaan ja rauhallisen luonteensa ansiosta Kakashi pysyy tyynenä tositilanteessa ja kykenee siten arvioimaan tilanteen tarkasti ja rauhassa, samaan tapaan kuin Shikamaru. Kakashi on hyvin nopea analysoimaan tilanteita ja vastustajan kykyja, ja siten hän saa tehtyä tehokkaasti vastaiskuja. Voimakkaita vastustajia vastaan Kakashi miettii usein monivaiheisia hämäyksiä ja ansoja vastustajaa heikentämään. Kakashi vaikuttaa olevan myös todella hyvä väistelemään, mikä ilmeni muun muassa siinä, kun hän kykeni taistelemaan ensin Hidania ja sitten Kakuzua vastaan pysytellen samalla vahingoittumattomana että suojellen Inoa ja Choujia.

Ninjataidot

Kakashi luottaa taistellessaan pääasiassa hyvin laajaan ninjutsu-arsenaaliinsa. Hänellä on lukuisia keinoja hyökätä vastustajan kimppuun tai puolustautua vastustajaa vastaan. Välillä Kakashi esittää myös vakuuttavia genjutsu-taitoja (kuten esimerkiksi jaksossa 5 nähtiin), joiden avulla hän voi viedä vahvempia hyökkäyksiä perille. Kakashi myös on erinomainen taijutsussa ja hyvin nopealiikkeinen. Näiden kolmen pääninjataidon lisäksi Kakashi on hyvä ansojen tuntemuksessa, jäljittämisessä, selviytymistaidoissa ja sinetöintijutsuissa. Viimeisimmästä on hyvänä osoituksena se, miten Kakashi sinetoi Sasuken kirotun sinetin.

Kakashi on oppinut lukuisia entisen opettajansa Namikaze Minaton jutsuja, mukaan lukien Rasenganin. Hän ei kuitenkaan osaa sekoittaa elementtichakraa siihen, kuten ei Minatokaan osannut yrityksistä huolimatta.

Elementtitekniikat

Paitsi että Kakashilla on hyvin laaja jutsuarsenaali, hän myös tuntee elementtijutsuja ja niiden käyttöä erityisen hyvin. Hänen pääelementtinsä vaikuttaa olevan ukkonen, ja hän näyttää osaavan tehdä monia ukkosjutsuja ilman käsisinettien tekemistä. Hänen Sharinganinsa ja erityisen chakravarastonsa ansiosta hän osaa myös lukuisien muidenkin elementtien jutsuja. Erityisen hyväksi hänet on näytetty ukkosjutsujen lisäksi myös maa- ja vesityypin jutsuissa: hän ainakin näyttää osaavan tehdä vesijutsuja ilman lähellä olevaa vesilähdettä[6] sekä erittäin yksityiskohtaisia maajutsuja[7]. Hän näyttää myös osaavan hieman tuulityypin jutsuja, mutta ei niin hyvin kuin mitä esimerkiksi Naruto (Naruto Shippuuden: Narutimate Accel-pelissä hän kuitenkin osaa erittäin vahvan tuulijutsun). Animessa hänen on näytetty esittävän myös tulijutsuja.

Vaikka Kakashi luottaakin paljon Sharinganillaan kopioimaansa jutsurepertuaariinsa, hän osaa myös luoda omiakin tekniikoita, mistä esimerkkinä on Chidori erilaisine johdoksineen.

Sharingan

Kakashin toinen silmä on Sharingan, minkä takia hänet tunnetaan myös kopio-ninjana. Sharingan-silmä mahdollistaa hyvin nopeiden liikkeiden havaitsemisen ja niiden kopioimisen, mikä onkin Kakashin menestyksen salaisuus. Vaikka hän osaa kopioinnin kautta yli tuhat tekniikkaa, hänellä on vain yksi oma, Chidori.

Kakashi onnistuu kehittämään omaa Sharinganiaan seuraavalle asteelle, jolloin siitä tulee jonkinlainen Mangekyou Sharingan. Toisin kuin Itachilla, Kakashin silmä pystyy siirtämään kohteita toiseen ulottuvuuteen.

Hahmon luominen

Alun perin Masashi Kishimoto ajatteli esitellä Kakashin jo toisessa mangaluvussa eli jo ennen Team 7:n muodostamista. Kakashi oli tällöin rento hahmo ja kokenut ja taitava ninja, joka päätti puheensa kohteliaasti lausahdukseen "de gozaru" samaan tapaan kuin Keroro Gunsou -nimisen suositun mangan ja animen Himura Kenshin -niminen hahmo tekee. Puhuttuaan kuitenkin toimittajansa kanssa Kishimoto siirsi hahmon ensiesiintymiseen myöhempään ajankohtaan voidakseen kehittää häntä ja muuta Team 7:ää. Tästä huolimatta Kakashi on saanut luojaltaan monia piirteitä: rentouden, hätkähtämättömyyden toisten tekemisiin ja puolinukuksissa olemiseen. Kishimoto pyrki siten tekemään Kakashista selvän tiimin johtajan ja pitämään tiimin hajanaiset jäsenet yhtenäisenä joukkona. Koska Kakashi toimii pääasiassa siltana eri päähahmojen välillä, hän yleensä päätyy tapahtumissa taustalle päähahmojen toimiessa.

Naruto-mangan 3. pokkarin kansi. Klikkaa kuvaa nähdäksesi taustan variksenpelättimen.

Kun Kishimoto mietti Kakashille nimeä, hän kävi mielessään monia vaihtoehtoja: Kuwa (kuokka), Kama (sirppi), Botan (pioni), Enoki (nokkonen) ja Kakashi (variksenpelätin). Lopuksi hän valitsi hahmonsa nimeksi Kakashin. Pitääkseen nimen teemaa yllä Kishimoto lisäsi Kakashin ympärille erilaisia linnunpelättimiin liittyviä asioita; Naruto esimerkiksi eräässä vaiheessa harjoitteli Kakashin ja hänen välistä otteluaan varten linnunpelättimellä, joka oli puettu Kakashin näköiseksi. Linnunpelättimiä on myös lisätty välillä taustalle Kakashin ilmestyessä, kuten esimerkiksi kolmannen mangapokkarin kannen taustalle (katso kuva oikealta). Sarjan edetessä Kakashi myös tapaa Sasuken isoveljen Itachin, joka langettaa Tsukuyomi-nimisen genjutsun Kakashin päälle, jolloin tämä näyttää aivan linnunpelättimeltä.

Triviaa

  • Japaninkielinen sana "kakashi" tarkoittaa suomeksi 'linnunpelätintä' ja "hatake" 'peltoa'.
  • Masashi Kishimoton kirjoittamien hahmo-oppaiden mukaan Kakashin pituus on 181 cm ja paino 67,5 kg. Hänen syntymäpäivänsä on syyskuun 15. päivä ja veriryhmä O.
  • Hahmo-oppaiden mukaan Kakashin suosikkiruokia ovat suolasavustettu hauki sekä misokeitto munakoisolla. Hänen inhokkiruokiaan ovat taas tempura ja makeat ruuat.
  • Kolmannessa hahmo-oppaassa Pakkun myös mainitsee, että Kakashi inhoaa valtavasti tulla valokuvatuksi (ilman maskiaan).
  • Kakashin Mangekyou-jutsun nimi on Kamui eli siis 'jumalten voima'.[8]
  • Kakashi on aina sijoittunut Japanissa tehdyissä Naruto-hahmoäänestyksissä (joita on tähän mennessä ollut kuusi kappaletta) kolmen parhaan joukkoon. Jos kaikilta äänestyskerroilta lasketaan kullekin hahmolle osoitetut äänet yhteen, Kakashi on tällä perusteella kaikkein suosituin hahmo koko sarjasssa.
  • Kakashilla tuntuu olevan toistuva epäonni tulla pysäytetyksi kesken surmaniskunsa: Kun hän aikoi tappaa Momochi Zabuzan, Haku tuli väliin; kun hän aikoi tappaa Kakuzun, hän osui vain yhteen hänen maskeista; kun hän aikoi tappaa Hidanin, Kakuzu tuli väliin; kun hän yritti tappaa Gurenin, Gozu tuli väliin.

Lähteet

  1. Shippuuden 76
  2. Jakso 005
  3. Suomenkielinen manga, vol 2, sivu 94
  4. Mangan 367. luku, sivu 10
  5. Mangan 450. luku
  6. Mangan 336. luku, sivu 12
  7. Ainakin mangan 420. luku, sivu 8
  8. NarutoFan (englanniksi)


Keskeisimmät hahmot
Naruto, Sasuke, Sakura, Kakashi, Yamato, Sai, Iruka, Shino, Hinata, Kiba, Akamaru, Chouji, Shikamaru, Ino, Gai, Neji, Lee, Tenten, Kolmas Hokage, Jiraiya, Tsunade, Shizune, Orochimaru, Gaara, Kankurou, Temari