Kage Bunshin no jutsu

Naruto.fi Wikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Jutsu icon.gif Tämä sivu kuuluu Wikin taitoihin
Kage Bunshin no jutsu
Kagebunshin.jpg
Englanniksi Shadow clone / Shadow replication
Suomeksi Varjokloonaus[1]
Luokka B-rank (Tajuu Kage Bunshin A-rank)
Käyttötarkoitus Avustus
Käyttöetäisyys
Tyyppi Ninjutsu (Tajuu Kage Bunshin no jutsu lisäksi Kinjutsu)
Elementti
Käyttäjät Uzumaki Naruto, Hatake Kakashi, Uchiha Itachi, Ebisu, Shizune, Tsunade, Kolmas Hokage, Ensimmäinen Hokage, Konohamaru, Orochimaru, Jiraiya[2]Pain[3]

Kage Bunshin no jutsu on Ensimmäisen Hokagen kehittämä lähde? jounin-tason jutsu, jossa ninja tekee itsestään kloonin. Kage Bunshin eroaa Bunshin no jutsusta mm. sillä tavalla, että siinä ei tehdä illuusioita, vaan kopio. Kopio häviää poksahduksen ja savupilven kera, kun sitä vahingoitetaan riittävällä voimalla.

Monet edistyneet ninjat, kuten Kakashi, osaavat Kage Bunshin no jutsun. Naruto oppi jutsun (tai oikeastaan sen edistyneemmän version, josta kerrotaan tässä myöhemmin) varastaessaan sinetöidyn käärön [4] ja lukiessaan sitä. Naruto käyttää tekniikkaa usein taisteluissaan sarjan aikana. Tämä jutsu on Jounin-tasoa, johon vaaditaan paljon chakraa ja sen hallitsemiskykyä, mutta Kyuubin ansiosta Narutolla ei ole vaikeuksia käyttää sitä.

Chakran käyttö

Erikoissinetti, joka vaaditaan jutsun tekemiseen. Muita sinettejä ei tarvita.

Tämä tekniikka jakaa käyttäjän chakran tasaisesti käyttäjän kloonien kesken. Tämä tarkoittaa sitä, että jos käyttäjä tekee esimerkiksi kaksi kloonia, hänen chakransa jakautuu kolmeen osaan joista kaksi menee klooneille ja joista yksi jää käyttäjälle. Ei ole aivan varmaa, palautuuko kloonien chakraosuus takaisin käyttäjälle kloonien tuhoutuessa. Jos käyttäjä tekee liian monta kloonia, hänen chakraosuutensa hupenee olemattomiin ja hän heikentyy huomattavasti. Narutolla ei ole tätä ongelmaa, koska hänellä on Kyuubin ansiosta yli-inhimilliset määrät chakraa.

Chakran tasaisen jakautumisen vuoksi alkuperäistä käyttäjää on hyvin vaikea erottaa kloonien seasta. Tämän jutsun kloonit eroavat tavallisista klooneista siten, ettei käyttäjää voi erottaa kloonien joukosta Byakuganilla, koska chakramäärä on jaettu tasan kaikille klooneille, toisin kuin muissa kloonaustekniikoissa. Uchiha Sasuke on kuitenkin väittänyt kykenevänsä erottamaan varjokloonit oikeasta käyttäjästä Sharinganillaan. Kloonit ovat yhtä vahvoja kuin käyttäjä itse, joskin eivät yhtä kestäviä, kuten yllä kerrottiin (häviävät kovan iskun tultua).

Hyödyt ja haitat

Koska varjokloonien kokemus siirtyy alkuperäiselle käyttäjälle, Kakashi hyväksikäytti Naruton suurta chakramäärää kouluttaessaan hänelle uutta tekniikkaa.[5] Tämän ominaisuuden ansiosta varjoklooneilla on myös kätevä vakoilla. Tiedon siirtyminen alkuperäiselle käyttäjälle kuitenkin vaatii kloonin katouttamisen. Ei tiedetä, onko muilla klooneilla samaa ominaisuutta. Tosin ainakin Yamaton puukloonit voivat kommunikoida käyttäjän kanssa pitkänkin matkan päästä, joten ne soveltuvat paremmin vakoiluun, mutta kloonien tieto ja kokemus ei samalla tavalla siirry käyttäjälle kuten varjokloonien tiedot ja kokemus. Tosin vain Yamato voi käyttää puuklooneja.

Toisaalta se, että chakra jakautuu tasan sekä alkuperäiselle käyttäjälle että klooneille, aiheuttaa tavallisesti sen, että käyttäjän chakramäärä hupenee valtavasti etenkin useita klooneja luotaessa. Kloonit myös saavat samat vammat ja vaivat kuin alkuperäinen käyttäjä, kuten esimerkiksi jakso 003 havainnollistaa tilannetta: mahakipuinen Naruto sai aikaiseksi vain mahakipuisia klooneja. Naruton varjoklooneilla näkyy myös olevan kyky muuntua hallitsemattomasti Kyuubi-muotoon henkisessä paineessa. Tämä osoittautui aikana, jolloin Naruto massaharjoitti itseään varjokloonien avulla Yamaton valvonnassa.

Sovellukset

Tajuu Kage Bunshin no jutsu

Naruton Kage Bunshinista on myös toinen variaatio, Tajuu Kage Bunshin no jutsu (massavarjoklooni), jossa ilmestyy monia satoja, ellei jopa tuhansia klooneja. Tämä muoto jutsusta on kielletty, koska silloin käyttäjän chakra jakautuu hurjalle määrälle eri klooneja ja siten pudottaa yksittäisen käyttäjän chakramäärän olemattomiin. Tämä ei kuitenkaan päde Narutoon, koska Kyuubi antaa hänelle valtavat määrät chakraa niin, että Naruto voi pitää yllä jopa paria tuhatta kloonia ilman ongelmia (kuten taistellessaan Gaaraa vastaan). Yleensä, kun Naruto käyttää Tajuu Kage Bunshinia, hän ei tee sille eroa tavalliseen Kage Bunshiniin, vaan huutaa vain "Kage Bunshin no jutsu!" kloonien määrästä riippumatta.

Muita liitännäisjutsuja

Lisäksi Naruto käyttää Kage Bunshin no jutsua hyväkseen Harem no jutsussa. Konohamaru käyttää tätä jutsua hyväkseen myös Oiroke: Onna no Ko Doushi no Jutsussa ja Oiroke: Otoko no Ko Doushi no Jutsussa.

Lähteet

  1. Suomenkielinen Naruto-manga vol 1, sivu 54
  2. Naruto manga 373
  3. Narutopedia
  4. Jakso 1
  5. Jakso 274