Ohje:Jaksoselosteen tekeminen

Naruto.fi Wikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Tässä step-to-step ohjeet jaksoselosteen tekemiselle. Suositeltavaa olisi, että jaksoselostetta varten rekisteröityisit tänne wikiin, jotta sinut olisi helpompi tunnistaa ja chakrat menevät varmasti oikeaan osoitteeseen. Mitä jos käykin niin, että innostut tehtailemaan lisää artikkeleja!

Ja nyt ohjeisiin:

Ohje

Vaihe 1: Katso jakso

Valitse ja katso se Naruto-animejakso, josta aiot tehdä jaksoselosteen. Varaudu siihen, että joudut artikkelia kirjoittaessa katsomaan jakson uudestaan osaaksesi laittaa pitkän kuvauksen.

Vaihe 2: Jakson haku wikistä

Laita wikin hakuun se jakson numero josta aiot tehdä jaksoselosteen. Laita se muodossa Jakso XXX, siis esimerkiksi Jakso 060 (huomaa edessä oleva nolla). Jos teet jaksoselosteen Shippuuden-jaksoista, lisää lukuun aikahyppyä edeltäneiden jaksojen määrä, siis 220. Esimerkiksi Shippuudenin 75. jakso on siis wikissä 220 + 75 = Jakso 295.

Vaihe 3: Jaksoselosteen runko

Noin, nyt haku on tuonut sinulle asianomaisen jakson jaksoselosteen – tai sitten ei. Saatat ehkä myös löytää jaksoselosteen, joka on tavalla tai toisella puutteellinen. Mitä siis hyvässä jaksoselosteessa pitää olla? Jos teet kokonaan uuden jaksoselosteen tai vanha on todella lyhyt, niin helpoimmalla pääset, kun kopioit seuraavan pätkän jaksoselosteaihioon (ja tietysti korvaat tähän laitetut tiedot jaksosi tiedoilla). Pidempää vanhaa jaksoselostetta voit taas verrata vaikka tähän jaksoselosteeseen. Jos teet uuden jaksoselosteen tai vanhan lähes kokonaan uusiksi, kannattaa tehdä seloste ensiksi vaikka Wordissa. Voit siten tallentaa tekstin välillä, ja lisäksi Wordin oikoluku karsii pikkuvirheet.

Jaksoselosteen runko

{{Jakso|
|id=002
|Esitys=10.10.2002
|Tarina=Sarjan esittely
|Nimi=Nimeni on Konohamaru
|}}

===Synopsis===
Jaksossa esitellään uusi hahmo nimeltään Konohamaru

*Katso myös [[Jakso 001|Edellinen jakso]] ja [[Jakso 003|Seuraava jakso]]

===Pitkä juoniesittely===
{{Animespoiler}}
(Kuvaus tähän)

Eli mitä nämä meinaavat?

Mallinteeseen:

Id = jakson numero, huomaa nollat
Esitys = esityspäivä (katso jaksolista)
Tarina = mihin tarinaan kuuluu (katso tarinalista)
Nimi = Jakson suomenkielinen nimi (kts. jaksolista)

Muuhun selosteeseen:

Synopsis = Tiivistelmä jakson sisällöstä, ei sisällä spoilereita. Lisää tämän otsikon alle myös linkit edelliseen ja seuraavaan jaksoon. Halutessasi voit myös merkitä ei-fillerijaksoihin, mitä mangan lukuja ne käsittelevät.
Pitkä kuvaus = Tarkahko kuvaus jakson tapahtumista. Tuon luettuaan lukijan tulisi ymmärtää suurin piirtein, mitä kaikkea jakso sisältää. Kirjoita tämän ja synopsiksen asiat pääasiassa preesens-aikamuodossa!

Tämän kakkosjakson jaksoseloste löytyy täältä. Jaksoselosteen tulisi siis näyttää jokseenkin tuolta.

Tekstin pituus

Hyvä teksti on kuin hamekankaan pituus: Tarpeeksi pitkä kattaakseen kaiken oleellisen, mutta tarpeeksi lyhyt pitämään mielenkiinnon yllä. Puolesta ruudullisesta yhteen ruudulliseen on aika kiva pituus (suunnilleen 1000-3000 merkkiä eli 150-400 sanaa).

Vaihe 4: Linkit, kursiivit sun muut tilpehöörit

Wikin muokkaustyökaluista on asiaa täällä, mutta kerrataanpa vielä wikin perusmuokkauskomennot:

  • ''Kursiivi laitetaan näin, lisäämällä kahdet heittomerkit kursivoitavan tekstin molemmin puolin.'' = Kursiivi laitetaan näin, lisäämällä kahdet heittomerkit kursivoitavan tekstin molemmin puolin.
  • [[Uzumaki Naruto|Narutolle]] Noin laitetaan linkki. Esimerkkitapaus on siis tällainen: Narutolle. Ennen pystyviivaa tulee siis linkin kohde, sen jälkeen teksti, joka painamalla linkki avautuu.

Muuta tilpehööriä ei perusjaksoselosteen tekemiseksi oikeastaan tarvitakaan. Vielä sananen kummastakin:

  • Kursiivia ei kannata tuhlata. Sitä kannattaa käyttää vain, kun halutaan erityissupervahvasti korostaa jotain asiaa. Esimerkki: ” Vain Maito Gai kykeni tekemään tämän jutsun.”
  • Linkkejä laitetaan aina, kun artikkelissa esiintyy jokin uusi wikissä oleva asia (esimerkiksi jokin hahmo, kylä tai jutsu), mtta vain, kun linkitettävä asia esiintyy tekstissä ensi kertaa juoniselosteessa. Esimerkki:
  • Tässä wikissä on yllättävän paljon muuten hyviä juoniselosteita, mutta ne on ylitsevuotavan liikalinkitetty… korjaahan sellaisetkin, jos kävelee haussa vastaan!

Vaihe 5: Oikoluku vain, sitten sisään!

Kun olet saanut jaksoselosteesi valmiiksi, lue vielä luomuksesi pikaisesti läpi, ja kun näet, ettei pahemmin ole virheitä tai muita kömmähdyksiä (hyödynnähän Esikatselu-toimintoa!), tallenna työsi ja onnittele itseäsi. Olet saanut melkoisen mutta tarpeellisen urakan päätökseen! Älä sure, jos kielioppisi ei ole ihan täydellistä. Wikissä pyörii muitakin käyttäjiä ja valvojia, jotka voivat korjata pienet mokat ja kömmähdykset.

Mikäli haluat ansaita chakrapisteen vaivannäöstäsi, ilmoita käyttäjänimesi ja tekemäsi jaksot AHJ:n keskustelusivulle :)

Hyviä esimerkkejä jaksoselosteista

  • Jakso 001 (Esimerkki kaiken tarpeellisen tiedon sisältävästä jaksoselosteesta. Näitä on yllättävän vähän.)
  • Jakso 098 (Esimerkki liikalinkitetystä ja muutenkin vähän puutteellisesta jaksosta. Näitä on yllättävän paljon.)
  • Jakso 174 (Esimerkki fillerijaksosta, jossa ei tapahdu oikeastaan mitään erikoista, joten kuvaus voi olla hieman lyhyempi)