Otsasuojus

Naruto.fi Wikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Geninit käyttävät yleensa sininauhaisia otsasuojuksia.

Useimmat ninjat käyttävät otsasuojusta (jap. Hitai-ate, eng. forehead protector tai forehead band), joka myönnetään kaikille ninja-akatemiasta valmistuneille ninjoille. Se koostuu kankaisesta, leveästä nauhasta sekä metallilaatasta, johon on kuvattu kyseisen ninjan kotikylää tarkoittava tunnus. Nauhan väri vaihtelee, mutta yleensä geninit käyttävät sininauhaista otsasuojusta, kun taas chuuninit ja jouninit mustanauhaista. Poikkeuksiakin toki näkee, esimerkiksi Sakuran ja Choujin suojuksen nauha on Shippuudenissa punainen. Punanauhaista otsasuojusta käyttävät shinobit ovat jostain syystä yleensä korostuneesti taijutsun käyttäjiä.

Pukemistavat

Nimestään huolimatta otsasuojusta ei aina pidetä otsalla, vaikka se onkin tavallisin ja perinteisin tapa: esimerkiksi Sakura pitää suojustaan hiuspantana, Hinata ja Temari taas kaulallaan, Lee vyönä ja Shikamaru toisessa olkavarressaan. Kaikki ninjat eivät edes käytä otsasuojusta, vaan joko kiinnittävät tunnuslaattansa johonkin toiseen vaatekappaleeseen, yleensä päähineeseen (esimerkkinä Kankurou). Kaikki ninjat eivät kuitenkaan pidä otsasuojuksia (katso tarkemmin seuraavasta osasta).

Pitämisen merkitys

Otsasuojuksen pitäminen ilmaisee käyttäjän uskollisuutta ja ylpeyttä kylälleen. Ninjat pitävät otsasuojuksen pitämistä kunniakkaana ja tärkeänä osana perinnettään, ja siksi he käyttävät sitä lähes aina, varsinkin otellessaan saman kylän toisia ninjoja vastaan. Esimerkiksi, kun Naruto ryhtyi otteluun Sasuken kanssa Tsunaden etsinnän jälkeen, ensiksi mainittu suuttui viimeksi mainitulle, kun tämä ei suostunut pukemaan omaa otsasuojustaan ottelun ajaksi. On kuitenkin ninjoja, jotka eivät pue otsasuojuksiaan huolimatta siitä, että he ovat uskollisia kylilleen (mm. Jiraiya ja Tsunade).

Monet nukeninit (kuten Momochi Zabuza) pitävät osasuojuksiaan, vaikkeivät ole enää uskollisia kylilleen, toiset (kuten Orochimaru) eivät taas pidä sitä enää. Akatsukissa jäsenet pitävät yhä otsasuojuksiaan, mutta ovat vetäneet sen yli vaakasuoran viillon osoittaakseen uskottomuuttaan kylälleen.

Lähteet