Teehuone

Naruto.fi Wikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Naruto-maailmassa ei juuri kahvia juoda, joten siksi tämän sivun nimi on Teehuone eikä muiden wikien tavoin Kahvihuone.


Katso tosielämän vastinetta varten Wikipedian sivu teehuoneesta. Täällä Teehuone on vastine Wikipedian Kahvihuoneelle.


Teehuone on Naruto.fi/wikin yleissivu, jossa voidaan keskustella erilaisista wikiin liittyvistä käytännöistä ja oikaisuista. Oletko sitä mieltä, että wikissä täytyy muokata joitain käytäntöjä? Haluatko esittää parannusehdotuksia? Onko epäselvyyksiä, joihon ohjeetkaan eivät anna osviittaa? Tänne.

Teehuoneeseen ei tule seuraavia aiheita:

  • Apu wikin käytössä -> Ohjeet
  • Keskustelu tietystä yksittäisestä artikkelista, tiedostosta tai mallinteesta -> Kyseisen sivun keskustelusivu
  • Yksittäiset pyynnot ja ilmoitukset ylläpidolle -> Ylläpitäjien keskustelusivut
  • Pikkukysymykset tyyliin "kuka oli Konohan ensimmäinen Hokage" -> Haku-toiminto tai Naruto-fi:n foorumin kysymysketju
  • Mikään wikiin liittymätön

Keskustelu alkakoon!


Keskustelu

Japani vs englanti

Olen sitä mieltä, että mielestäni nimet, jotka on mangassa/animessa määritelty oikeasti englanninkielisiksi (esimerkiksi "Maito Gai/Might Guy", "Dainamikku Maakingu/Dynamic Marking" jne.) pitäisi kirjoittaa oikeasti enkuksi eikä japani-englanniksi. Onhan näitä nimiä jo muutama wikissä, esimerkiksi Rock Lee ja Pain, mutta osa englantinimistä, kuten Maito Gai ja Dainamikku Maakingu, ovat puolienglanniksi. Kishimoto ei käytä virallisesti puolienglanninkielisiä nimiä, vaan virallisesti nuo nimet ovat romajein "Might Guy" ja "Dynamic Marking". Näin ainakin hahmo-opaskirjat väittävät.

Olen sitä mieltä, että kaikki tai ei mitään. Mielestäni pitäisi kirjoittaa joko "Maito Gai" ja "Rokku Rii" tai "Might Guy" ja "Rock Lee", ei harrastaa japani-englantia yhtäällä ja oikeaa englantia toisaalla.

Ja minä en hyväksy "se on aina ollut niin"-vastauksia.

--Nuti 17. heinäkuuta 2009 kello 09.49 (UTC)


Olen sitä mieltä, että nimet saavat olla niinkuin ovat. Noilla muilla englanti-japaneilla ei ole niin paljoa väliä, mutta Maito Gain muuttamista Might Guyksi vastustan. Ajattelen sitä näin: esim. Rock Leen tajuaa erisnimenä ja jos sen muuttaa Rokku Riiksi, kukaan satunnainen kävijä ei tajua kuka ihme se Rokku Rii oikein on. Mutta entäpäs jos laitetaan Might Guy? Senhän voi tajuta yleisnimenä; mahtava tyyppi. Maito Gai kuulostaa paljon paremmalta. Ja täällä wikissä käytetään sivujen niminä lähinnä japania. (Miksei LeeRiissä? Selitin jo.) Mutta kuullaanpa vielä AHJin mielipide tähän juttuun.

--Porottaja 17. heinäkuuta 2009 kello 16.05 (UTC)


Hänen mielipiteeseensä menee hetki, hän on kuulemma jollain laivalla hommissa about tämän kuukauden. No, Might Guy kuulostaa minustakin vähän hassulta, mutta minusta tämä kääntämissysteemi olisi viisainta pitää systemaattisena. Lisäksi: Ei se japanilaisten vika ole, että heidän pitää "kääntää" englanninkieliset nimet kana-merkeille, sillä yhtäkkinen länsimaalaisten merkkien invaasio keskellä japaninkielistä tekstiä vasta pölvästiltä näyttääkin. Ja koska japanilaiset kirjoittavat ääntämyksen perusteella, tuo on tulos...

Haluaisin myös muistuttaa wikin tärkeimmästä tehtävästä eli oikean tiedon tarjoamisesta lukijoille. Wikissä olisi paras tarjota oikeaa, virallista tietoa niin paljon kuin se kaiken järjen mukaan on mahdollista. Onhan AHJ:kin vastustanut fanikäsityksien tunkemista tänne. Eli ei faninimiä vaan virallisia nimiä, sanon minä.

Ai niin, listaan lisättäköön vielä Kiraabii alias Killer( )Bee.

(Pilkunviilausta: Tuskin Maito Gai KUULOSTAA paljon paremmalta. Enemmänkin näyttää. Nimet Might Guy ja Maito Gai lausutaan nimittäin samalla tavalla ;P)

--Nuti 17. heinäkuuta 2009 kello 16.57 (UTC)


Aivan, näyttää paljon paremmalta.

(Pilkunviilauksen viilausta: Might Guyta ja Maito Gaita ei lausuta täsmälleen samalla tavalla.)

--Porottaja 17. heinäkuuta 2009 kello 19.42 (UTC)


Mulla on ollut tuo käytäntö että jos joku termi on "alusta asti" vakiintunut englanninkielisenä kirjoitusasuna (esim. Rock Lee tai Bingobook) niin sitä käytetään englanninkielistä versiota, mutta mainitaan "oikea" kirjoitusasu. Jos japaninkielinen kirjoitus on taaseen "alusta asti" vakiintunut (esim. Maito Gai) niin siitä käytetään japaninkielistä versiota, mutta voidaan mainita englanninkielinen versio. Esimerkiksi jutsujen kohdalla tämä ei ole ongelma koska siellä on erikseen kenttä japanin, englannin ja suomenkielisille versioille, enemmän tämä on nimien kanssa ongelma.

--AHJ/Ylläpito 24. heinäkuuta 2009 kello 16.16 (UTC)


Hmmm, kysymys: Käytetäänkö fansubeissa vieläkin Maito Gaita? Ainakin virallisessa englanninkielisessä mangassa ja animessa nimittäin ollaan siirrytty Might Guyhin viimeistään silloin, kun Kishimoto on selvittänyt hahmo-oppaissaan, että nimi kirjoitetaan länsimaalaisittain "Might Guy". Minen oo fansubbi-asiasta selvillää...

--Nuti 25. heinäkuuta 2009 kello 05.19 (UTC)


No joo kyllä ne on iha hyvi käännetty... --KyuubiNaruto--KyuubiNaruto 28. syyskuuta 2009 kello 12.58 (BST)

Isojen sivujen jakaminen

Tämä ehkä kuuluisi kunkin sivun omiin osioihin, mutta koska puhun useammasta sivusta niin tänne voinee laittaa...

Eli: Pari sivua, kuten Aseet, Hahmolista (anime- ja mangaversiot) ja Jutsu ovat varsin massiivisia, ja niissä jo pelkän sisällysluettelon selaaminen vaatii jonkin verran rullaamista (etenkin hahmolistoissa), puhumattakaan itse listan selaamisesta. Voisiko näitä sivuja jakaa mieluummin osiin ja jättään nämä sivut esimerkiksi lyhennetyiksi linkkiluetteloiksi? Pätkittyihin sivuihin on helpompaa tehdä ohjaukset ja niihin on mukavampi hakea.

Ehdotan tällaisia jakoa:

  • Aseet -> Kustakin aseesta oma sivu, ja Aseet-sivua käytetään "sisällysluettelona" niin kauan kunnes kaikki aseet on sivutettu. Tämän jälkeen kaikki ohjaukset voisi suunnata oikeisiin osoitteisiin ja muuttaa Aseet-sivu ohjaussivuksi, joka vie Aseet-luokkaan.
  • Hahmolistat -> Kullekin kylälle (ainakin isolle sellaiselle, kuten Konohalle) oma listasivu. Päähahmolistat jätetään niin, että niissä on linkit osahahmolistoihin. Lisäksi kunkin kylän artikkelista voisi poistaa hahmolistat ja lisätä linkit ao. kylän hahmolistaan. Tämä kutistaisi huomattavasti päähahmolistan sisällysluetteloa, kun väliotsikoita ei ole keskimäärin about viiden hahmon välein.
  • Jutsu -> Jätetään jutsujen määrittely paikoilleen ja siirretään jutsulista muualle, mahdollisesti pienempinä osina (esimerkiksi Taijutsuille ja Genjutsuille omat sivunsa).

Turhaa vaivaa vai kehittelyn arvoinen idea?

--Nuti 26. heinäkuuta 2009 kello 08.55 (UTC)


"Kullekin kylälle (ainakin isolle sellaiselle, kuten Konohalle) oma listasivu", niillähän on jo. katso esimerkiksi Konoha. --AHJ/Ylläpito 26. heinäkuuta 2009 kello 14.31 (UTC)


Ei, ei, tarkoitin OMAA, itsenäistä sivua, jossa on vain hahmolista eikä mitään muita jupinoita esmes Konohasta. Siis niin, että sivusta olisi linkit Konoha-sivuun ja Hahmolista-sivuun. Osaidea olisi se, että kaikki Konohan hahmomuokkaukset voitaisiin tehdä samalle sivulle (tai oikeastaan kahdelle eri sivulle, spoilaavalle ja spoilaamattomalle, ellei sitten spoileritageja hyödynnetä?) eikä korjausoperaatiota tarvitsisi toistaa kahtaalla.

Jos muuten tuo Aseet-sivun jakaminen käy, niin voisiko Aseita varten tehdä oman tagin? :D Vähän häijyä on niitä kaikkia sanakirjaan tunkea...

--Nuti 27. heinäkuuta 2009 kello 08.42 (UTC)


Tekaisin Aseet-tagin, mutta en lisännyt sitä vielä. Voivatko kaikki käyttäjät lisätä mallineita?

--Porottaja 27. heinäkuuta 2009 kello 12.58 (UTC)


Kyllä mun tietääkseni --AHJ/Ylläpito 28. heinäkuuta 2009 kello 14.02 (UTC)


Hyvä, lisätään sitten. Nuti voikin alkaa aseita erittelemään.

--porottaja 28. heinäkuuta 2009 kello 14.22 (UTC)


Äläpäs kuule, sinä erittelet kans! >:D *menee erittelemään*

--Nuti 28. heinäkuuta 2009 kello 16.02 (UTC)

Spoilerit hahmo- ja jutsubokseissa?

Nykyisissä hahmo- ja jutsubokseissa näkyy spoilereita. Esimerkiksi tietyn jutsun käyttäjälistassa näkyy yleensä myös henkilöt, jotka oppivat vasta mangakaudella asianomaisen jutsun käytön. Monien hahmojen bokseissa on myös toistaiseksi vain mangassa näytetty jutsuja. Miten tulisi menetellä? Pitäisikö kaikki manga-only-jutsut/-käyttäjät deletoida? Niissä on sitten oma lisäämisensä...

--Nuti 21. elokuuta 2009 kello 10.38 (BST)


Jutsujen poistamista hahmobokseista en kannata, sillä jos vain mangassa käytetyn jutsun artikkelin avaa, itse jutsussa tulee spoilerboksi, jota ei ole pakko avata. Harva osaa japania niin hyvin, että pelkkä jutsun nimi spoilaa.

Mutta sitten on hahmobokseissa nämä jutsut, jota käytetään animessa ja sille saadaan mangassa uusi käyttäjä.

Oletko koettanut laittaa spoilerboksia hahmoboksin sisään? Sitähän varten sitä kai kavennettiin.

--porottaja 21. elokuuta 2009 kello 14.03 (BST)


Niinpä, hahmohommissa se on totta... Olen alkanut harrastaa sitä politiikkaan, että olen poistanut spoilaavat käyttäjät JUTSUBOKSESITA ja maininnut vasta leipätekstissä uudet käyttäjät. Super-hyper-jutsuissa ei ole yleensä kovin montaa käyttäjää... Mutta kyllä japania osaamattomatkin saattavat tunnistaa

boksista. Uusissa tekniikoita "Se-ja-se-hahmo-only" ei ole kai tarpeen laittaa spoilerivaroitusta, mutta jotkin em. kaltaiset hyvät jutsut ovat häiritseviä. (Kokeilin tuota spoileriboksia jutsulootaan (esikatselussa, siis), eikä se toiminut. Se leventää lootaa mahdottomasti.)

AHJ kuulemma yritti joskus boksin kavennusta jutsu- ja hahmobokseihin sopiviksi, mutta se ei kuulemma toiminut. Sellainen olisi kyllä kätevä...

--Nuti 22. elokuuta 2009 kello 10.17 (BST)


Parempi?

--AHJ/Ylläpito 23. elokuuta 2009 kello 00.12 (BST)


...ei hassumpi idea tuo jutsu- ja sukulaislistojen (miksi jälkimmäinen?) piilottaminen. Kutistaa samalla boksia. Asiassa on tosin se mutta, että jutsulaatikkojen availu tietää lisäräpläystä eikä se poista ongelmaa siitä, että jutsulistojen tutkimista hamuava spoilaantuu. Toisaalta automaattinen jutsulistojen piilotus säästää tagiväännön vaivalta.

Muita mielipiteitä?

--Nuti 23. elokuuta 2009 kello 13.05 (BST)



Ikä (Naruto):
Ikä (Shippuuden):
Sukupuoli:
Silmien väri:
Ninja-arvo:
Jutsut:
Elementti:
Ensi-esiintyminen:
Viimeinen esiintyminen:

Olisiko tälläinen boksi parempi? Loppuun laitettaisiin sitten vielä tietenkin includeonly-luokka.

--porottaja 23. elokuuta 2009 kello 14.02 (BST)


Porottaja, miten tuo eroaa AHJ:n versiosta? En tunne koodaamista kovin hyvin.

AHJ: Minusta tuon sukulaisspoilerijutun voisi jättää pois. Muistaakseni sukulaisuusspoilereita ei nyt ole. Sen sijaan jutsulaatikkoon kaivattaisiin käyttäjäspoilerijuttu.

--Nuti 24. elokuuta 2009 kello 13.28 (BST)


Uzumaki Naruto

Ikä (Naruto): 12-13v
Ikä (Shippuuden): 15-16v
Sukupuoli: Mies
Silmien väri: Siniset
Ninja-arvo: Genin
Jutsut:
Kage Bunshin no jutsu
Rasengan
Elementti: Tuuli
Ensi-esiintyminen: Jakso 1
Viimeinen esiintyminen:

Jutsut ja spoilerjutsut ovat erikseen. Oikealla puolella esimerkki.

--porottaja 24. elokuuta 2009 kello 13.48 (BST)

Liikaa vaivaa ja se laatikko on sukulaisia varten myös sen takia että saa pitkät listat kuten Uchihat pois. --AHJ/Ylläpito 24. elokuuta 2009 kello 14.58 (BST)


Hmmmm... minusta tuo Porottajan idea on hyvä :D Animen katsojat pääsevät näkemään spoilaamattoman listan. Sen sijaan sukulaislistan piilotus ei ole minusta hyvä. Vain parilla harvalla hahmolla on pitkät sukulaislistat (jo se auttoi, että sukulaiset-osio levennettiin kahdelle sarakkeelle).

--Nuti 24. elokuuta 2009 kello 16.13 (BST)


Voisiko myös tuon jutsulaatikon käyttäjäjutun muuttaa?

--Nuti 28. elokuuta 2009 kello 07.58 (BST)

Kielioppiasioita

Wikissä kirjoitellessani olen saanut paljon päänvaivaa oikeista kirjoitusmuodoista. Haluaisin siis kysyä, olisiko mahdollista vakioida joitain tiettyjä termejä käytettäväksi tietyllä kirjoitusmuodolla. Puhe olisi etenkin seuraavista asioista:

  • Mitä sanoja kirjoitetaan isolla ja mitä pienellä? (esim. Doujutsu vai doujutsu, Kage vai kage, Kekkei Genkai vai kekkei genkai jne.) Se sentään on jo päätetty, miten jutsujen nimet kirjoitetaan.
  • Pidetäänkö japaninkieliset termit ns. vieraskielisinä sanoina vai sulautetaanko ne suomeen? Tämä vaikuttaa ratkaisevasti yhdyssanojen luomiseen. (esim. chuuninkokeet vai chuunin-kokeet, kunaiveitsi vai kunai-veitsi, ninjutsutaitaja vai ninjutsu-taitaja jne., viimeiseksi mainitut ovat "vieraskielisiä muotoja".)

En tarkoita, että näiden päätösten jälkeen pitäisi aloittaa tiukka tehopesu, koska käytäntö on ollut muutenkin ennestään sekavaa, vaan tarkoitan sitä, että kun tehdään korjauksia ja luodaan uusia sivuja, säännöt astuisivat voimaan.

--Nuti 28. elokuuta 2009 kello 07.58 (BST)

Linkki luokkaan?

Onko kenelläkään tietoa, miten saadaan luotua linkki, joka vie johonkin wikin luokkaan niin, ettei sivu itse luokittaudu ao. luokkaan? En löytänyt pikaetsimisellä ohjeista.

--Nuti 24. syyskuuta 2009 kello 20.15 (BST)


Jos kirjoitat näin: [[:Luokka:Aseet]] tulos on tämä: Luokka:Aseet

--porottaja 25. syyskuuta 2009 kello 06.43 (BST)

Suomi vs. englanti

Japanihan on täällä wikissä ensisijaisena kielenä hahmojen ja jutsujen nimissä. Onko toissijaisena kielenä suomi vai englanti. Jos jutsun nimeä ei ole kerrottu virallisesti missään Kishimoton toimesta, esim. Oral Rebirth, kumpaa kieltä käytetään, vai pitäisikö yrittää tehdä keskinkertaisilla japanintaidoilla artikkelin nimi sitä kuvaavaksi, esim. Chidori Inu? Omasta mielestäni toissijaisen kielen pitäisi olla suomi.

--porottaja 31. lokakuuta 2009 kello 10.44 (GMT)

Nimissä toissijaiseksi kieleksi suomi ainoastaan siinä tapauksessa jos se on tullut suomenkielisessä mangassa vastaan, muuten englanti. --AHJ/Ylläpito 30. marraskuuta 2009 kello 11.17 (GMT)

Banaani

Eli koska valvojat eivät ole joka päivä kokoajan koneella niin jos sattuu käymään niin että näette jonkun henkilön tai spämbotin sabotoimassa wikiä niin pistäkää käyttäjän infosivulle koodi {{Banaani}} niin tiedämme ketä pitää bannata. --AHJ/Ylläpito 12. joulukuuta 2009 kello 22.01 (GMT)

Kyseinen tekee seuraavanlaisen kuvakkeen

Banana.jpg Tämä käyttäjä tullaan bannaamaan lähitulevaisuudessa

Mikä lie oli idea tuossa spammiaallossa? Bottien testaus? Ja jostain syystä spiler-loppu malline ei toimi, vaikka kumosin muokkaukset.

--84.249.142.136 9. huhtikuuta 2011 kello 14.54 (BST)



Onpas kyllä hurja lista. Mä tsekkailen mikä siinä spoiler lopussa on. --AHJ/Ylläpito 9. huhtikuuta 2011 kello 17.07 (BST)