Chakra

Naruto.fi Wikistä
Versio hetkellä 6. toukokuuta 2009 kello 09.20 – tehnyt Ahjteam (keskustelu | muokkaukset) (→‎Chakran "värit")
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Sanakirja.gif Tämä sivu kuuluu Wikin sanakirjaan
Underconstruction.png Artikkelin tiedot vaativat tarkistusta.
Tarkempia tietoja saattaa olla tarkistuslistassa.
Chakrapisteet ja -kiertojärjestelmä

Chakra on keskeisimpiä elementtejä Narutossa. Sarjan luoja Masashi Kishimoto käytti chakraa voimana, jota sarjan ninjat voisivat käyttää. Hän vertaa sitä esimerkiksi Star Warsin "Voimaan". Chakran määrä eri hahmoilla ilmaisee myös hahmon vahvuutta. Chakralla on myös erilaisia elementtejä ("luonteita").

Yksinkertaistaen chakra on energiaa, jota sarjan ninjat tarvitsevat tehdäkseen ninjutsun tai genjutsun. Ilman chakraa ninjat eivät voisi tehdä paljoakaan. Tehdäkseen jutsun ninjan pitää käyttää chakraansa ja muokata sitä eri tavoin käyttöönsä. Eräs tunnettu keino manipuloida chakraa jutsuja varten ovat käsisinetit (Hand Seal). Muitakin keinoja on, kuten esimerkiksi silkka chakran "pyörittäminen" (kuten Rasenganissa).

Tietyt jutsut kuluttavat paljon chakraa, jolloin käyttäjän on levättävä voidakseen taistella uudestaan (kuten kävi esimerkiksi Kakashille jaksossa 9). Joissain jutsuissa chakran kulutus riippuu myös ninjan vahvuudesta, esim. Kage Bunshin no jutsussa. Ninjat eivät voi käyttää kuin rajallisen määrän chakraa kerrallaan, ja kerralla käytettävä määrä on yksilöllinen. Chakran käytön harjoitteleminen on tärkeä osa ninjan arkea.

Chakran toiminta

Kahdeksan chakraporttia

Chakraa luodaan sekoittamalla keskenään käyttäjän fyysistä ruumiin energiaa sekä taitojen ja kokemuksen tuomaa henkistä energiaa. Näin luotu chakra kulkee chakrasuonia ja pitkin ns. chakraportteja, jotka rajoittavat chakran ylitulvimista kehoon. Chakra purkautuu ruumiista käyttöön 361 eri chakrapisteen kautta. Jos pisteet tukitaan, käyttäjä ei voi käyttää chakraansa. Tunnettuja tämän tiedon käyttäjiä ovat Hyuuga-klaanin Byakuganin käyttäjät, jotka näkevät chakran virtauksen kehossa ja näin osaavat tukkia vastustajalta chakrapisteistä, jolloin ninjutsusta tulee hyödytön.

Esimerkiksi Lee ja Gai osaavat myös avata chakraportteja, jolloin he saavat yliluonnolliset fyysiset voimat. Porttien avaaminen on tiettyyn pisteeseen asti turvallista, mutta noin kolmannen portin jälkeen se alkaa olla keholle vaarallista, ja se on verrattavissa amfetamiinin yliannostukseen.

Chakran "värit"

Toisinaan jotkut ninjat, kuten esimerkiksi Naruto, saattavat kuvailla erilaisia chakralaatuja eri värien avulla. Naruto esimerkiksi kuvailee omaa chakraansa siniseksi (mangassa keltaiseksi lähde?), ja Kyuubin chakraa hän sanoo punaiseksi. Orochimaru on myös nuoruudessaan haaveillut sinisen ja keltaisen chakran yhdistämisestä vihreäksi chakraksi, joka olisi tehokkaampaa kuin kumpikaan alkuperäisistä chakratyypeistä. Näiden lisäksi on olemassa myös parantava chakra, jota lääkintäninjat, kuten Tsunade, Shizune, Sakura, Kabuto ja Ino käyttävät. Se on vaaleanvihreä chakra, joka voi parantaa kehoon tulleita fyysisiä vahinkoja.

Chakraharjoituksia

Lähteet