Ninja

Naruto.fi Wikistä
Versio hetkellä 24. tammikuuta 2010 kello 13.52 – tehnyt Porottaja (keskustelu | muokkaukset) (Kumottu muokkaus #23071, jonka teki 80.186.142.133 (keskustelu))
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Sanakirja.gif Tämä sivu kuuluu Wikin sanakirjaan
Esimerkiksi Uzumaki Naruto on ninja.

Ninja eli shinobi tarkoittaa perinteisesti japanilaista soturia, joka koulutettiin suorittamaan erilaisia tehtäviä sodissa. Näihin tehtäviin kuului muun muassa vakoilu, salamurhat, sissisodankäynti ja salaisten asiakirjojen kuljetus. Heitä voisi oikeastaan verrata nykymaailman salaisiin agentteihin ja sissisotilaisiin.

Narutossa ninjat ovat erittäin oleellisessa osassa sarjassa, ja suurin osa sarjan hahmoista onkin ninjoja. Naruton ninjat tunnistaa tavallisesti otsasuojuksesta sekä muista ninja-varusteista. Toisin kuin perinteiset ninjat, Naruton ninjat kykenevät myös tekemään erilaisia jutsuja, joilla voi tehdä yliluonnollisia tekoja, ikään kuin eräänlaisia loitsuja. Naruton ninjoilla on myös erilaisia taidoista ja kokemuksesta riippuvia arvoasteita.

Sanan alkuperä

Sana "ninja" kirjoitetaan japaniksi kahdella kanjilla (忍者), joita käytetään myös sanassa "shinobi-no-mono" (忍の者). Molemmat sanat tarkoittavat raa'asti kääntäen "hän, jolla on salaa liikkumisen taito". Sanaa ninja muistuttava sana ninjutsu taas tarkoittaa yleisesti kaikenlaisia ninjan taitoja.

Japaninkielisessä Narutossa käytetään täysin sekaisin sekä termiä "ninja" että termiä "shinobi", kun taas suomenkielisessä mangassa käytetään pelkästään suomalaisille tutumpaa termiä "ninja"[1]. Lisäksi naispuolisia ninjoja sanotaan erikseen populaarikulttuurissa kunoicheiksi, vaikkakin tosielämässä kunoichit olivatkin hieman eri asia kuin varsinaiset ninjat.

Tosielämän ninjat vs. populaarikulttuurin ninjat

Ninjat ovat populaarikulttuurissa erittäin suosittu aihe, vaikka tosielämän ninjat poikkesivat melkoisesti valkokankaiden ninjoista. Eräs tunnusomainen esimerkki on se, etteivät oikeat ninjat yleensä pukeutuneet mustiin, ihonmyötäisiin asuihin, vaan melko tavallisiin vaatteisiin tai samurai-haarniskaan. Valkokankaiden ninjojen mustat asut tulevat kabuki-teatterien ninjanäyttelijöiden asuista. Heillä oli kyllä erityisiä apuvälineitä, kuten kiipeilykynsiä tai piilotettuja aseita. Jotkut ninjat pukivat öisin ylleen pitkiä, tummia viittoja voidakseen hiipiä huomaamattomammin. Ninjat usein naamioituivat maanviljelijöiksi ja käyttivät maanviljelyvälineiksi naamioituja aseita hyökkäykseen.

Ninjat osasivat tosielämässäkin tehdä esimerkiksi ruudin avulla savupöllähdyksiä hämätäkseen vihollisia tai paetakseen huomaamatta. He olivat hyviä lähitaistelussa ja käyttivät erilaisia miekkoja, kuten ninjatouita. Shurikeneita ei taas oikeasti koskaan käytetty varsinaisena tappavana heittoaseena, vaan niitä käytettiin enemmänkin vastustajan vahingoittamiseen tai jalkapiikkien aiheuttamiseen (kuten tetsubishejä).

Katso myös

Lähteet

  1. Suomenkielinen mangapokkari 1