Ohje:Kuinka sivuja muokataan

Naruto.fi Wikistä
Versio hetkellä 22. huhtikuuta 2009 kello 09.35 – tehnyt Nuti (keskustelu | muokkaukset) (→‎Nimeämiskäytäntöjä)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Yleiskäytäntöjä

Ei manga-spoilereita

Tänne saa lisätä mitä tahansa kirosanattomasti muotoiltuna, mikä on jo tullut Naruto-animesarjassa. Koska shippuuden eli Naruton aikahyppy alkoi jo animessa, niin tämä ei pitäisi olla enää niin suuri ongelma kuin kahden vuoden filleritauon aikana. Jos asia on mainittu mangassa muttei animessa, kuten esimerkiksi se, että Sakurasta tulee lääkintäninja (jonka tosin pystyi päättelemään jo animesta, kun Sakura pyysi päästä Tsunaden oppilaaksi opiskelemaan lääketiedettä), älä kirjoita sitä tänne ennen kuin siitä on mainittu itse animessa. Jos on aivan pakko kirjoittaa jotakin tällaista, katso ohjeet näissä tilanteissa toimimiseen täältä

Ei turhaa nippelitietoa

Wikipediasta ja muualta internetistä löytyy vaikka mitä erikoista nippelitietoa Naruto-hahmoista, kuten heidän lempiruokansa, syntymäpäivä, pituus, paino, verityyppi (joka oikeasti kiinnostaa ainoastaan japanilaisia) ja hiusten väri (jonka yleensä saa selville katsomalla kuvaa). Vaikka ne kaikki onkin löydettävissä, älä lisää niitä tänne, ainakaan ennen kuin sivulla on jotakin oikeaa sisältöä.

Nimeämiskäytäntöjä

  • Hahmojen nimissä käytetään japanilaista käytäntöä, eli kirjoitetaan Uzumaki Naruto, eikä länsimaalaisittain eli Naruto Uzumaki.
  • Myös kylät, maat ja muut paikat kirjoitetaan japanilaisittain. Suomenkielisten ohjaussivujen tekeminen on kuitenkin täysin sallittua.
  • Jutsujen nimet kirjoitetaan ainoastaan japaninkielisinä.
    • "no jutsu"-päätteiset jutsut kirjoitetaan muotoon "Elementti, Jutsun Nimi no jutsu". Oikein kirjoitettuna siis "Katon, Kasumi Enbu no jutsu", ei esim. "Katon: Kasumi Enbu no Jutsu".
    • Jos jutsun nimen lopussa ei ole sanaa "jutsu", kaikki sanat preposiotioita lukuun ottamatta kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Käytännössä katsoen se tarkoittaa tässä wikissä kaikkia muita sanoja kuin sanaa "no", joka on japanin kielessä genetiivin tunnus. Siis: Ensimmäinen Osa no Toinen Osa, esimerkiksi "Suna no Yoroi".
    • Jos jutsun nimi on sellainen, että se lausutaan kuin englanniksi, sitä ei kuitenkaan kirjoiteta englantilaisittain vaan japanilaisittain. Tästä esimerkkinä Dainamikku Entorii, jota siis ei kirjoiteta "Dynamic Entry", vaikka lausuntatapa on tismalleen sama.
  • Artikkelin sekaan voidaan myös kirjoittaa japaninkielisten nimien suomennokset ja mahdollisesti myös englanninnokset. Ne laitetaan bokseissa niihin varattuihin paikkoihin ja muutoin Triviaa-osioon. Englanninkieliset nimet tulevat siksi, että myös kansainvälisimmissä piireissä liikkuvat Naruton ystävät pysyisivät mukana kuvioissa. Englanninkielistä käännöstä ei tietenkään tarvitse laittaa, jos sellaista ei yleisesti käytetä, tästä esimerkkinä hahmojen nimien käännökset.
    • Artikkeleissa käytettävät englanninnokset otetaan virallisesta englanninkielisestä Narutosta, ei fanikäännöksistä. Virallisia englanninkielisiä nimiä löytyy esimerkiksi Narutopediasta.
    • Suomennoksissa pyritään käyttämään suomenkielisen Naruto-mangan sanamuotoja, jotta sitä lukevat ihmiset voisivat löytää asianomaiset nimet Haku-toiminnon avulla. Tällöin kuitenkin on laitettava käännöksen viittaus mangapokkariin ja siihen sivuun, jossa nimi on esiintynyt. Katso tarkemmin Lähteet-ohjeesta.

Japanilaiset merkit

Emme pääsääntöisesti käytä kanjeja (esim. 渦), hiraganoja (esim. なると) tai katakanoja (esim. ナルト) missään, vaan käytämme nimistä romajeita, eli ihan näitä Suomessa käytettäviä aakkosia. Käytetyt esimerkit tietääkseni kaikki tarkoittavat narutoa, eli suomeksi pyörrettä. Täältä ja täältä löytyy romajista hiraganaan/katakanaa/kanjiin muuttamistyökalu.

Japanilaisia merkkejä (lähinnä kanjeja) voi kuitenkin käyttää Triviaa-osiossa, mikäli haluaa esimerkiksi korostaa esimerkiksi jonkun hahmon nimen erityismerkitystä (huomaa, että useimpien Naruto-hahmojen etunimet on kirjoitettu katakanalla ja vain harvojen kanjeilla). Esimerkkejä:

  • "Yashamarun nimi koostuu kolmesta kanjista (夜叉丸), ja ne tarkoittavat..."
  • "Gaara kaiversi hiekalla otsaansa 愛-kanjimerkin (ai, suom. 'rakkaus') symboloidakseen..."

Wikin käyttäminen

Uuden sivun tekeminen

Kun haluat tehdä uuden sivun, muokkaa sivua jolta haluat linkin tälle uudelle sivulle, ja lisää sinne

[[Uuden sivun nimi|Linkki sivulle]]

Jolloin saat seuraavaa: Linkki sivulle

Nyt klikkaamalla tätä linkkiä pääset muokkaamaan uutta sivua. Voit toki myös kirjoittaa suoraan selaimen osoitekenttään ?title=TÄHÄN_UUDEN_SIVUN_NIMI

Linkityksien käyttö

Kun teet uuden sivun tai lisäät tietoa uuteen, muista linkittää "avainsanat" oikeisiin paikkoihin. Muista kuitenkin linkittää ainoastaan sanan ensimmäinen esiintyminen artikkelissa ja myöhemmin uudestaan vain jos artikkelista tulee kovin pitkä.

Esimerkki: lisäät sivulle tekstin

Naruto tykkää Hinatasta

koska tekstissäsi mainitaan Hinata, on järkevämpää laittaa se muotoon:

Naruto tykkää [[Hyuga Hinata|Hinatasta]]

jolloin se näyttää sivulla tältä:


Naruto tykkää Hinatasta


Eli käyttäjä pystyy nyt menemään tällä linkityksellä suoraan Hinatasta kertovalle sivulle. Edellisessä esimerkissä oli siis käytetty

[[Linkin Kohde|linkin teksti]]

jos linkin kohde on sama kuin teksti jonka haluat näkyvän sivulla voit myös käyttää suoraan

[[Linkin kohde]]

Tällöin linkin kohteen tulee olla perusmuodossa. Voit kuitenkin suomen kieliopin rajoitusten mukaisesti lisätä linkille päätteitä ja säästää näppäinsormiasi näin:

[[Uzumaki Naruto]]lle

jolloin tulos on tällainen:


Uzumaki Narutolle


Huomaa, että moniin wiki-artikkeleihin on ohjaukset jo esimerkiksi hahmojen etunimistä. Voit siis kirjoittaa myös näin, jos artikkelissa ei tarvita Naruton koko nimeä:

[[Naruto]]lle

ja tulos on


Narutolle


Linkkin siis vie liki huomaamattoman ohjaussivun kautta samalle sivulle kuin Uzumaki Naruto. Voit vaikka kokeilla linkkejä nähdäksesi asian käytännössä.

Jos haluat linkittää luokkaan, toimii lisäämällä kaksoispiste luokan eteen ja pystyviivalla pystyy siis samalla tavalla nimeämään sen uudestaan:

Tämä sivu kuuluu Wikin [[:Luokka:Sanasto|sanakirjaan]]

Lopuksi: Tarkista linkkiesi toimivuus Esikatselu-toiminnon avulla!

Tekstin muotoilu

Näillä pääsee alkuun:

''Kursivoinnille kaksi heittomerkkiä''

Kursivoinnille kaksi heittomerkkiä

'''Lihavoinnille kolme heittomerkkiä'''

Lihavoinnille kolme heittomerkkiä

* Listan saa tehtyä 
* laittamalla tähden 
* rivin ensimmäiseksi merkiksi.
** Syvennyksen saa 
** tehtyä laittamalla
*** useamman tähden peräkkäin
  • Listan saa tehtyä
  • laittamalla tähden
  • rivin ensimmäiseksi merkiksi.
    • Syvennyksen saa
    • tehtyä laittamalla
      • useamman tähden peräkkäin

Otsikko

Otsikoita saa tehtyä tällä tavalla

==Otsikko==

===Alaotsikko===

====Ala-alaotsikko====

Eli edellinen näkyy sivulla näin:

Otsikko

Alaotsikko

Ala-alaotsikko

Kuvan lisäys

Tarkempi ohje kuvan valinnasta siirretty omalle sivulleen.

Lisätäksesi kuvan sivulle, se täytyy ensin ladata palvelimelle, koska emme halua että kuvia linkitetään ulkopuolisilta sivuilta, jolloin joku päivä kuvat voivat hävitä tai tilalle tulla joku ilkeän näköinen hotlinking-esto kuva. Kuvien lisääminen onnistuu vasemmalla näkyvällä Tallenna Tiedosto-linkillä. Kun kuva on ladattu palvelimelle, sitä voi käyttää seuraavasti:

[[Kuva:kuvannimi.jpg]] esimerkiksi: [[Kuva:Uzumaki_Naruto.jpg]]

Uzumaki naruto.jpg
Näytetty kuva on nyt täydessä mitassaan. Älä mieluiten käytä tätä, koska se vie älyttömän paljon tilaa. Lisätäksesi sivuille pienemmän kuvan:

[[Kuva:kuvannimi.jpg|kuvan_koko]] esim: [[Kuva: Uzumaki_Naruto.jpg|200px]]


Uzumaki naruto.jpg
Nyt kuva on 200px leveä.

Jos haluat kuvaan reunukset ja kuvatekstin voit tehdä seuraavasti:

[[Kuva:Uzumaki_naruto.jpg|thumb|left|200px|Kuvateksti]]
Kuvateksti

Ja nyt kirjoitettu teksti tulee kuvan vierelle. Suosittelemme käyttämään tätä kuvatekstillistä formaattia kuvan esittämisessä, mutta hahmoprofiileissa versiota jossa ei ole kuvatekstiä.