Ohje:Muistettavaa kuvista

Naruto.fi Wikistä
Versio hetkellä 18. elokuuta 2009 kello 05.51 – tehnyt Nuti (keskustelu | muokkaukset) (→‎Lue lisää)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Mikäli olet aikeissa ladata tänne kuvia, lue nämä ohjeet.

Mitä kuvia saa laittaa?

Huomaa, että tässä wikissä käytetään pääasiassa ANIMESTA otettuja kuvia. Jos asia ei ole vielä esiintynyt animessa, artikkeliin ei tule kuvaa ennen kuin asia on tullut animessa, ei edes spoileritagien sisälle. Tällä pyritään välttämään helposti vanhentuvat kuvat sekä vahinkospoilerit. Poikkeukset näihin ovat nämä maalaisjärjellä pääteltävät asiat:

  • Valokuvat ja kansikuvat todellisista asioista ja esineistä Sarjan luoja Masashi Kishimoto ei ole liiemmin saanut omakuvia animeihin, eikä Naruto-pelejä liiemmin mainosteta kansikuvan kera animessa. Tällaisia tosielämän valokuvia ja kansikuvia voi siis huoletta laittaa. Tähän kategoriaan kuuluvat myös ne kuvat, joita aiot laittaa profiilisivullesi (esimerkki profiilisivusta).
  • Mangan kohtaukset, joita ei ole syystä tai toisesta koskaan esitetty animessa Joskus animesta jätetään pois kohtauksia, joita ei ole ollut alkuperäisessä mangassa. Esimerkkinä tästä on Oiroke, Otoko no Ko Doushi no jutsu, joka on leikattu pois animesta mutta joka on mangassa. Tämä koskee vain sellaisia mangan kohtauksia, joiden aikakausi on jo ohitettu animessa.
  • Syystä tai toisesta erityisen havainnollistavat värikuvat mangasta, jollaiselle ei löydy vastaavaa animesta Tällaisia kuvia ovat esimerkiksi mangalukujen alussa olevat värilliset ryhmäkuvat. Huomaa, että kuvan tulee olla Masashi Kishimoton itsensä värittämä, ei faniväritys!


Fanarteja ei koskaan hyväksytä wikiin. Tänne laitettavan piirroksen pitää olla joko animaattorien, Masashi Kishimoton tai pelien kansikuvataitelijoiden luomus! (Poikkeuksena ovat omalle käyttäjäsivulle tulevat kuvat.) Fanartien välttely paitsi yhdenmukaistaa wikin kuvia, myös säästää tekijänoikeusongelmilta.

Hyvän wikikuvan edellytykset

Kuvia käytetään täällä wikissä ennen kaikkea havainnollistamiseen eikä niinkään sivujen koristeluun (vaikka tietysti taitavasti kuvitettu pitkä artikkeli näyttää kuvatonta kauniimmalta). Käytä vain tänne ladattuja kuvia, älä linkitä muualta. Näin kuvat pysyvät paremmin wikimme hallinnassa eikä niitä esimerkiksi poisteta vasten tahtoamme.

  • Siisteys Hyvä wikikuva on korkealaatuinen ja selvä. Se ei tarkoita aina kovin kookasta kuvaa, vaan jo parinsadan pikselin levyisella kuvalla pötkii pitkälle, kunhan siinä ei ole mitään nuhruja. Siisteys tarkoittaa myös sitä, että kuva on otettu mahdollisimman hyvissä valaistusolosuhteissa (ei siis esimerkiksi kovin hämärässä kohtauksessa, jos mahdollista).
  • Havainnollisuus Wikikuva ei ole vain koriste, vaan se näyttää lukijalle oleellisia asioita. Vanha sanontahan sanoo, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Huolehdi siis siitä, että kuva esittää uutiskuvamaisesti jotain aiheesta mahdollisimman selkeästi.
    • Hahmojen profiilikuvissa havainnollisuus tarkoittaa useimmiten sitä, että hahmo on kuvattu niin, että kuvasta näkyy hänen luonteensa (tavallisin ilme), jonkin verran hänen vaatetustaan. Lähizoomaus kasvoihin ei kerro kovin hyvin hahmosta. Pidä myös huoli siitä, että hahmo on kuvattu mahdollisimman "tavallisessa" tilanteessa: jos hahmolla on profiilikuvassaan esimerkiksi taistelun aiheuttamia väliaikaisia naarmuja kasvoissaan, tietämätön lukija saattaa luulla, että hahmolla on useimmiten nämä naarmut!
    • Jutsujen kuvissa havainnollisuus on taas yleensä sitä, että kuvasta ilmenee hyvin jutsun "ulkomuoto" (ja/tai sen aiheuttamat seuraukset).
  • Taloudellisuus Mieti tarkasti, onko kuva hyödyllinen wikille. Esimerkiksi kuva Naruton kengän pohjasta ei ole kovin havainnollistava, eikä se tarjoa mitään oleellista tai kiinnostavaa tietoa. Jos kuitenkin pidät kuvaasi tarpeellisena, niin varmista ennen kuvan laittoa tiedostolokin hakutoiminnolla, onko kuvasta jo vastaavia versioita.
    • Jos olemassa oleva versio on kyllin siisti ja hyvä, käytä sitä. Älä kuormita palvelinta turhaan!
    • Jos olemassa oleva versio ei ole mielestäsi tarpeeksi hyvä, laita oma kuvasi vanhan kuvan päälle. Näin siivoat myös kehnoja kuvia palvelimelta. Huomioi kuitenkin, että samaa aihetta esittävistä kuvista voidaan pitää erilaisia versioita: Ei siis välttämättä tarvitse korvata Shippuuden-kuvalla kuvaa ajasta ennen aikahyppyä, jos kuvauksen kohde on muuttunut ja jossain artikkelissa halutaan näyttää molemmat kuvat! Katsohan aina ennen korvaamista, missä artikkeleissa kuvaa on käytetty!

Esimerkkejä hyvistä ja huonoista kuvista

Havainnollistetaanpa asiaa hyvillä ja huonoilla esimerkeillä. Otetaan nyt malliksi Jiraiya ja valitaan hänelle sopiva kuva profiiliin. Voi klikkailla kuvia, jolloin pääset katsomaan, millaisia ne ovat oikeassa koossa ja millaisia ne ovat laadultaan.


Jiraiya Pieni.JPG
Tämä kuva on aivan liian pieni: tuossa vieressä se on suurimmassa koossaan. Lisäksi siinä näkyy vain Jiraiyan kasvokuva, eikä se kerro oikeastaan yhtään hänen vaatteistaan. Ilme on kyllä hyvä ja jiraiyamainen.


Jiraiya Manga.JPG
Tämä kuva on otettu suoraan mangan sivuilta. Kuten huomaat, se on mustavalkoinen, eikä siinä näy vaatteiden värejä. Jiraiyasta on olemassa hyviä värikuviakin, joten käytähän niitä! Jos mangasta otettu kuva olisi Kishimoton värittämä ja jos hyviä animekuvia ei olisi, mangakuva kävisi hyvin. Faniväritykset tai faniteokset yleensä sen sijaan eivät käy!
Kuvassa näkyy aika paljon Jiraiyan asua. Periaatteessa asun näkyminen on hyvä asia, mutta liiallinen vaatekerran esittely tekee kuvasta liian korkean profiililaatikkoon. Jos haluat esitellä hahmon vaatekerran tai muun korkean kuvan, laita kuva mielummin artikkeliin tekstin sekaan. Näin et venytä hahmon profiilitietolaatikkoa pystysuunnassa.


Jiraiya Hämy.JPG
Tämä kuva on otettu taas hämärässä kohtauksessa. Kuten huomaat, hämärä haalistaa ikävästi värejä. Ota kuvat mieluiten kohtauksista, jossa on hyvä perusvalaistus. Tässäkään kuvassa ei näy kovin hyvin vaatteita.


Jiraiya Huutava.JPG
Rakenteeltaan, laadultaan ja kooltaan tämä kuva on kyllä ihan hyvä, mutta tuo ilme on Jiraiyan kasvoilla melko harvoin. Tämän kuvan nähtyään lukija saattaa luulla, ettei Jiraiya muuta teekään kuin huuda!


Jiraiya Pervo.JPG
Tässä on vielä huonompi esimerkki. Kuvassa Jiraiyan ilme on niin deformoitunut, että lukijan on vaikea kuvitella, miltä Jiraiya voisi näyttää vaikkapa hymyillessään! Lisäksi etualan teksti häiritsee kuvaa valtavasti.


Jiraiya Mietteliäs.JPG
Tämä kuva on aika hyvä, ja Jiraiya näyttää melko selväjärkiseltä, mutta tässäkin on vääränlainen ilme. Jiraiya on oikeastaan aika harvoin noin mietteliään näköinen. Kuva ei kuvaa kyllin hyvin hänen persoonaansa.


Jiraiya.jpg
Tämä kuva sen sijaan on hyvä! Siinä näkyy Jiraiyan melko tavallinen perusilme sekä hieman vaatetta. Tiedosto on lisäksi sen verran iso, että kuvaa voi halutessa laittaa artikkeliin vähän suurempanakin.


Jiraiya2.JPG
Myös tällainen kuva on okei, vaikka se on vähän hassusta kulmakuvasta. Profiililaatikossa se toimisi, jos parempaa ei löytyisi. Miinuspuolena tässä kuvassa on se, ettei se näytä hyvin Jiraiyan kampauksen siluettia.


Noin. Noudata samaa valintatapaa omien kuviesi kohdalla.

Kuvien formaateista

Tietokoneiden piirto-ohjelmissa on lukuisia eri formaatteja kuville. Näistä tavallisimmat ja tuetuimmat formaatit ovat png, gif, jpg ja jpeg (joita tuetaan myös tässä wikissä). png on animesta otetuille kuville kaikkein paras formaatti, koska se säilyttää animekuvista otetut värit ja värialueet hyvin. Myös jpg (ja sen toinen muoto jpeg) ovat ihan hyviä, vaikka niissä värialueiden laidat vähän suttaantuuvatkin. gif sopii ainoastaan animaatiotiedostoille ja sellaisille, sillä sen värikartta on paljon suppeampi kuin muissa formaateissa (vain 8 bittiä eli 265 väriä), mikä vääristää kuvien värimaailmaa.

Miten animesta otetaan kuva?

On (ainakin) kaksi tapaa.

1. Voit etsiä Internetistä (siis vaikkapa googlata) kuvan. Tämä ei yleensä ole kovin hyvä vaihtoehto, koska Internetissä pyörii lähinnä ne tietyt samat kuvat, ja niissä saattaa olla joitain lisähärpäkkeitä (kuten tekstejä ja sellaisia). Joskus saattaa kyllä löytyä ihan hyviäkin kuvia. Narutopedia on aika hyvä wikikuvien lähde, mutta siellä ei ole kaikissa aiheissa kuvia. Valitse mahdollisimman korkealaatuinen kuva, liitä Paintiin ja tallenna mieluiten png-muodossa (tai siinä muodossa jossa alkuperäinen kuva on tallennettu).
2. Voit ottaa Internetissä animesta näyttökuvan eli screenshotin. Tähän tarvitset mahdollisimman korkealaatuisen animejakson ja "Print Screen"-nappulan. Kyllin hyvä video löytyy yleensä joltain Naruto-animen katselusivuilta (kuten AnimeThunderista, joskus Youtubestakin voi löytää joitain korkealaatuisia videoita). "Print Screen"-nappulan taas löytää yleensä tietokoneen näppäimistön oikeasta ylälaidasta yleensä merkinnällä "Prt Scr" tai "Prt Sc". Kun tätä nappia painaa, kone ottaa kuvan sillä hetkellä näytössä olevasta näkymästä, ja näkymän voi liittää esimerkiksi Paintiin "Liitä"-toiminnon avulla. Joissain läppäreissä "Print Screen"-napin toimimiseksi voi joutua painamaan jotain toista nappia; esimerkiksi allekirjoittaneen HP-malliston läppärissä pitää painaa yhtä aikaa vasemmassa alanurkassa olevaa "fn"-nappia. Kokeile screenshotin ottoa ennen tositoimia.
No niin. Sitten laitetaan haluttu animejakso latautumaan ja pyörimään. Kelaa jakso kohtaan, josta haluat ottaa screenshotin. Varminta on pysäyttää jakso siihen, mutta screenshotin voi tietysti ottaa myös "lennosta" jos haluaa. Pyri huolehtimaan siitä, ettei kuvassa näy liikaa turhia logoja tai tekstityksiä. Ota screenshot painamalla "Print Screen"-nappia (ja mahdollisesti vaadittavaa lisänappia). Seuraavaksi avaa Paint ja liitä kuva sinne (pikanäppäin on ctrl+v).
Nyt kuvan mukana on tullut kaikenlaisia sivuhärpäkkeitä, kuten videon reunoja ja muuta näyttöä. Kuva pitää rajata. Valitse aluksi koko kuva (pikanäppäin on ctrl+a) ja vedä hiirellä kuvaa ylös ja vasemmalle niin, että kuvaa on rajattu sopivasti niistä kohdista. Tämän jälkeen vapauta hiiren painike. Klikkaa hiirellä jotain tyhjää aluetta mitätöidäksesi valinnan ja rullaa sitten piirtoalueen oikeaan alanurkkaan. Asetä hiiren osoitin nurkan päälle niin, että kursori muuttuu vinoksi kaksipäiseksi nuoleksi. Vedä hiirellä nurkkaa ylös ja vasemmalle niin, että kuva rajautuu riittävästi alhaalta ja oikealta. Kun operaatio on valmis, tallenna kuva mieluiten png-muodossa

Miten ladataan kuva palvelimelle?

Kuvan voi ladata klikkaamalla vasemmanpuoleisessa valikossa näkyvää Tallenna tiedosto-linkkiä. Sinun on oltava kirjautuneena sisään, jotta voisit ladata tänne kuvan. Kuten edellä mainittu, omia kuvia ei ole syytä ladata, jos wikissä on jo valmiiksi kyllin hyvä kuva. Edellä mainitun linkin kautta pääsee myös tiedostoluetteloon, jonka hakutoiminnon avulla voi etsiä jo valmiiksi laitettuja kuvia.

Kuvan nimeäminen

Laita kuvan nimeksi jokin nimi, joka kertoo, mitä kuvassa on. Tiedostoluettelo nimittäin näyttää vain kuvien nimet, latausajat, lataajat jne., mutta ei itse kuvia. Esimerkiksi nimi Picture003.jpg ei kerro kuvasta oikestaan mitään, mutta sen sijaan esimerkiksi nimi Gaara_Lapsi.jpg on paljon havainnollistavampi. Hakutoiminto toimii sitä paitsi tiedostojen nimien perusteella, mikä on syytä ottaa huomioon!

Lue lisää