Sivusto:Säännöt

Naruto.fi Wikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Katso myös FAQ (eli UKK = Usein Kysytyt Kysymykset)

Sivuston käyttöehdot pähkinänkuoressa

 • Olen täyttänyt vähintään 12 vuotta ja sitoudun noudattamaan seuraavia Naruto.fin yhteisön sääntöjä:
 • Lupaan käyttäytyä siivosti yleisen nettietiketin mukaisesti, ylläpito voi kuitenkin poistaa kaiken syöttämäni tiedon nähdessään sen tarpeelliseksi. Sivusto on yksityisessä omistuksessa, joten en voi vedota sanavapauteen.
 • Suostun syöttämään oikean syntymäaikani, jotta sivuston profiloituminen helpottuu. Naruto.fi saa myöskin julkaista lähettämäni henkilökohtaiset tiedot sivuillaan. Naruto.fi ei julkaise rekisteröinnin ohessa syöttämääni sähköpostiosoitetta, mutta voin halutessani sen tuoda julki
 • Saan syöttää sivuston interaktiivisiin osiin (kuten wiki, fanart ja fanfic) ainoastaan kokonaan itsetekemiäni töitä, tai jatkaa kirjallisen luvan alaisesti kolmannen osapuolen tekemää työtä. Ylläpito voi tarvittaessa kysyä tätä lupaa, jolloin pystyn esittämään kyseisen luvan.
 • Sivustolla edetään animaation etenemää tahtia, joten en kerro juonta sarjakuvasta edemmäs kuin se on animaatiosarjassa edennyt. En kuitenkaan anna internetlinkkejä sivuille/sivustoille, jotka voivat aiheuttaa sarjan tekijöille taloudellista tappiota, kuten pelipiratismia edistävät sivustot.

Yleiset säännöt

Käyttäydy

Tämän pitäisi olla kaikki itsestäänselvyys. Käyttäydy hyvin. Tämä tarkoittaa sitä, että turha kiroilu ja muiden käyttäjien kiusaaminen jätetään alkuunsa pois. Tämä yhteisö on tehty kaikkien iloksi ja jos joku sitä rupeaa terrorisoimaan esimerkiksi muita haukkumalla, jatkuvasti häiritsemällä jne, saa hän tuta ylläpidon kiukkuisen voiman. Tämä pätee kaikkialla Naruto.fi:n sivuilla. Niin chatissa, forumilla, fan-artien/ficcien kommenteissa kuin yksityisviesteissäkin. Jokaisella käyttäjällä on oikeus ja velvollisuus ilmiantaa häiriköt ylläpidolle.


Täytä profiilisi huolella

Hyvin täytetystä profiilista on ylläpidolla ollut tapa antaa yksi chakrapiste. Tämä tarkoittaa sitä, että nimen kohdalla ei lue "sasuke-fani" ja kotipaikkakuntana ei ole "kakashin pöytälaatikko", vaan tiedot täytetään sinun oikeilla henkilökohtaisilla tiedoillasi. Sukunimeä ei ole pakko laittaa, jos haluaa säilyttää oman identiteettinsä muilta piilossa. Toki kohdat voi jättää tyhjiksikin, se vain tarkoittaa sitä ettet anna itsestäsi irti muille mitään tietoa, pysyt kaikille täysin tuntemattomana ja jäät ilman luvattua chakrapistettä. Huomioithan myös, ettei IRC-nickillä tarkoiteta IRC-Gallerian tunnusta.


Ehdota vain oikeasti järkeviä uutisia

Kuten olet saattanut huomata, sivun oikeasta laidasta löytyy "ehdota uutista" -kohta. Se on kuitenkin suunnattu VAIN JA AINOASTAAN Narutoon tai Naruto.fi-yhteisöä koskeville uutisille. Älä siis mainostele lempikirjailijoitasi, jotain tulevaa peliä (mikä ei liity mitenkään narutoon) tai elokuvaa. POLL-ehdotukset eivät myöskään kuulu tänne. Ne voit lähettää suoraan jollekin ylläpidon jäsenelle. Muistathan myös tarkistaa uutisen tietosi varmuus, sillä turhat "musta tuntuu" uutiset jätetään automaattisesti lisäämättä. Käytä viestissä huoliteltua ja asiallista kieltä, sillä juuri sinun kirjoittama viesti saattaa päästä etusivulle, eikä ylläpidon laatima versio jostain epämääräisestä sekasotkusta.


Videoita koskevat säännöt

Yleistä

Lisää vain yksi itse tehty video päivässä, ihan niin kuin muissakin osioissa. Otetaan tosissaan käyttöön tuo vain itse tehdyt videot, kaikkihan nyt toisten videoita kopioida osaa. Älä lisäile toisten käyttäjien videoita sivuille, tästä kyseistä rikoksesta rangaistaan mitä ankarimmin. Varsin hyvin toteutetusta videosta on mahdollista saada chakraa.


Suositeltavaa

Älä lisää videoita peleistä sillä ne ei oikeasti ketään kiinnosta ja niiden tekemisessä ei ole mitään omaa, naruto peli aiheiset videot voi laittaa vaikkapa muille sivuille. Suositeltavaa myös olisi jos ette laittaisi 20sek videota jossa kuuluu taustalla naurettava musiikki ja narutolla on ilmavaivoja, ei näin. Näe työhösi myös vaivaa, jos et malta kirjoittaa edes kuvausta niin vedämme siitä omat johtopäätöksemme...


Fan-arteja koskevat säännöt

Näe vaivaa kuvan luomiseen

Jotta fan-arttien taso pysyisi mahdollisimman hyvänä, olisi parasta jos jokainen käyttäjä näkisi mahdollisimman paljon vaivaa kuviensa tekemiseen ennen sivulle lisäämistä. Jos huomaat virheitä omassa työssäsi jotka olisivat helposti korjattavissa, korjaa ne. Jos tajuat, että olisit voinut värittää jonkun kohdan paremmin, väritä se paremmin. Jos piirrät mallista, älä tee pelkkiä ääriviivoja, vaan yritä saada mukaan myös jotakin omaa. Tee työstä mahdollisimman valmis ja hieno ennen sivulle lisäämistä. Älä siis lisää keskeneräisiä töitä joita tiedät vielä parantelevasi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että on nähty vaivaa kuvatekstinkin kirjoittamiseen.

Jos et itse ole tyytyväinen kuvaan, älä lisää sitä

Jos omasta mielestäsi kuvassa on kaikki huonosti, sitä ei kannata lisätä. Miksi laittaa esille jotakin sellaista josta et itse pidä? Laita esille vain kuvia, joista itse pidät ja joita kehtaat esitellä ylpeydellä. Kukaan ei pidä siitä, että kuvateksti koostuu pelkästään siitä, että valitetaan kuinka kuva on ruma ja kuinka kaikki siinä on aivan pielessä. Kyseinen tyyli vaikuttaa säälipisteiden keräämiseltä, joka taas on.. no säälittävää.


Vain yksi kuva päivässä

Yksi kuva on aivan tarpeeksi päivää kohti, sillä mitä enemmän kuvia laittaa kerralla, sitä vähemmän aikaa muiden kuvat saavat olla etusivulla. Ei ole kivaa jos on nähnyt paljon vaivaa johonkin kuvaan, kun sitten joku päättää laittaa kerralla koko tuotantonsa esille, tipauttaen monen tunnin työn suoraan fan-artin viidennelle sivulle. Pitäydytään kärsivällisesti siinä yhden kuvan rajassa, vaikka se olisikin vaikeaa ja haluaisi kaiken esille kerralla. Kärsivällisyys on hyve! Myös vain yksi versio yhdestä kuvasta, eikä montaa samanlaista teosta esille. Luonnos, mustavalkoinen, väritetty, varjosteltu, taustan kanssa, ilman taustaa... Valitse paras versio kuvastasi ja lisää se.


Älä tee useampaa käyttäjätunnusta ja äänestele niillä omia, tai muiden töitä!

Tästä ei sitten seuraa mitään hyvää. Ei kannata edes harkita tekevänsä näin. Jos näin pääsee tapahtumaan niin minimissään kaikki omatehdyt fan-artit tullaan poistamaan ja chakraa tullaan miinustamaan rajusti. Pahimmassa tapauksessa kyseessä on bannaus sivustolta.


Lisää ainoastaan itse piirettyjä töitä.

Fan-art -osio on naruto.fi:ssä pyhitetty vain itse piirtämillesi tai värittämillesi töille. Tänne siis EI SAA upata kuvia esimerkiksi cosplaysta vaikka se Narutoon liittyisikin. Jouluna leivotut Naruto-piparit voivat olla ihan kivoja, mutta esittele niitä mieluummin fan-artien sijaan vaikka yhteisellä forumillamme. Myös muokatut valokuvat (esim itselle lisäämäsi sharingan) ovat pannassa. Luonnollisesti kameralla otetut kuvat piirtämistäsi töistä (jos sinulla ei ole skanneria käytettävissä) ovat sallittuja. Näissä kannattaa kuitenkin katsoa, että kuvasta tulee tarpeeksi selkeä ja katsomiskelpoinen. Ylimääräiset reunat tulee poistaa ja turhan isot kuvat pienentää.


Älä lisää toisten käyttäjien tekemiä töitä

Ei, ei ja vielä kerran ei! Plagiointi on laissa kiellettyä. On raukkamaista viedä toisten käyttäjien mestariteoksia ja vielä naurettavampaa on väittää niitä omikseen. Rangaistuksena tästä on chakran pudotus, pahimmissa ja röyhkeimmissä tapauksissa automaattinen bannaus! Joka tapauksessa tulet saamaan osallesi yleistä paheksuntaa sekä ikuisesti tahritun nimen. Älä edes leikilläsi tee tätä!


Anna mielellään rakentavaa palautetta muiden töistä

Vaikka saatatkin pelastaa jonkun päivän sanomalla, että "ihan kiva", on tämä osio kuitenkin luotu osaltaan kehittämään nuoria tulevia taiteilijoita. Kenties heidän tekniikkansa ei kehity, mutta jotkut oppivat edes huonon asetelman sekä hyvän asetelman eron. Pyri kertomaan mikä kuvassa on kenties huonosti ja mikä kolahti sinuun. Jos tekijä ottaa rakentavasta kritiikistä nokkiinsa on syy hänen itsensä, ei sinun! Naurettava haukkuminen on myös täysin aiheetonta ja todella epäkypsää sekä chakran pudotuksella tuomittavaa. On rangaistavaa haukkua esimerkiksi shounen-ai-kuvia sanomalla "ei noi oo homoja! hyi pois tällaiset!" Jos ei pidä moisista kuvista niin ne voi jättää yksinkertaisesti katsomatta.


Fan-fictionia koskevat säännöt

Kirjoita hyvää kieltä

Laadukkaan tekstin takaamiseksi olisi suotavaa, että jokainen lukisi kirjoittamansa ficin muutamaan kertaan. Näin vältetään ainakin suurin osa kirjoitus- ja kielioppivirheistä. Ei ole mitään järkeä kirjoittaa selitykseen "Joo, siinä on paljon kirjoitusvirheitä. Älkää välittäkö", sillä kukaan ei halua lukea tekstiä, jossa joka toinen sana on kirjoitettu väärin. Jos tiedostat, että tekstisi vilisee virheitä, tee asialle jotain. Hanki ficcejäsi varten beta-reader (oikolukija), jos sinusta tuntuu, ettet itse löydä virheitäsi.

Ficcien tulee liittyä Narutoon

Kirjoittamasi tarinan tulee liittyä niin selkeästi Narutoon, ettei asiasta ole epäilystä. Omia hahmoja saa käyttää, mutta jotain on Naruton maailmastakin otettava. Hahmoja ei ole pakko mainita nimeltä, mutta silti hahmot on voitava jollakin tapaa tunnistaa.

Jos ylläpito huomaa ficin, joka ei liity Narutoon, joutuu kyseinen tarina saman tien poistettavaksi. Sivu on kuitenkin tarkoitettu nimenomaan Naruto-aiheisille tarinoille, ei mille tahansa novelleille. Muille ficeille ja originaalitarinoille kirjoittajien on etsittävä toiset julkaisukanavat.


Mieti, mitä kirjoitat ja julkaiset

Ficissäsi tulee olla jotain ideaa. Muutaman rivin ajatuksetonta tekelettä on turha julkaista, se vie vain turhaa tilaa ja joutuu kuitenkin hyvin pian poistettavien listalle. Joskus lyhyys voi olla tekstissä perusteltua. Näin on esimerkiksi, jos kyse on raapaleesta tai vaikkapa runosta.

Pituus ei tietenkään ole mikään itseisarvo, eihän kukaan kouluaineitakaan viivottimella mittaa. Juoni tai ajatus tarinassa on vielä tärkeämpi seikka. Pyri siis siihen, että ficissäsi on aina jotain ideaa. Tietenkään idean ei tarvitse olla jokin elämää suurempi filosofinen pohdinto (vaikkeivät sellaiset toki kiellettyjä ole), mutta jotain järkeä jutuissa olisi syytä kuitenkin olla.

Ota myös huomioon, että jos ficcisi on omasta mielestäsi huono tai tylsä, se on sitä todennäköisesti myös toisten mielestä. Älä siis lisää tällaista tekstiä. Nyrkkisääntönä on hyvä pitää, että lisää vain sellaista tekstiä, johon on itse ainakin pääpiirteittäin tyytyväinen.

Sisällytä tekstiisi kerrontaa ja kuvausta

Tämä ei tarkoita, etteikö repliikkejä saisi olla, mutta ficin ei pitäisi koostua pelkästään niistä. Kirjoitammehan faninovelleja, emmekä suinkaan näytelmiä tai elokuvakäsikirjoituksia. Tarinasta saa myös paljon enemmän irti, kun kertoja paneutuu muuhunkin kuin siihen, mitä hahmot sanovat.


Liitä selitykseen tärkeitä ficciin liittyviä tietoja

Selityksessä tulee mainita, jos tarina sisältää homoseksuaalisuutta, tarkasti kuvailtua seksiä (oli sitten homoa tai heteroa), silmitöntä väkivaltaa tai muuta vastaavaa materiaalia, josta joku voi järkyttyä. Lisäksi jos ficin sisältö on sellaista, ettei se sovellu esimerkiksi alle 15-vuotiaille, olisi tämäkin syytä mainita selityksessä. Vaihtoehtoisesti voit toki tehdä itse ficin alkuun headerin (kts. Ficcarin sanakirja), jossa mainitset kyseiset asiat. Paritus olisi myös suositeltavaa mainita selityksessä, mutta tämä ei ole välttämätöntä.

Laita ficcisi oikeaan kansioon

Ficeille on olemassa kansiot paritusten ja ikärajojen mukaan. Lisäksi molemmille improficeille on omansa, samoin parituksettomille sekä ficeille, jotka eivät muihin kansioihin sovi. Jokaisen käyttäjän on itse huolehdittava, että ficci menee oikeaan paikkaan. Ficin laittaminen väärään kansioon johtaa yleensä huomauttamiseen.

Jos olet epävarma siitä, minne sinun tulisi ficcisi laittaa, voit lähettää ficistä kuvauksen ylläpidolle (mieluiten Afenille tai Crestalle) ja kysyä, minne kyseinen tarina tulisi sijoittaa. Älä kuitenkaan tuolloin lähetä koko ficciä, vaan ainoastaan lyhyt kuvaus ficin tapahtumista ja parituksista.


Korkeintaan kolme ficciä päivässä Fan-Fic -osastolle

On reilua muita ficcareita kohtaan, ettei yksi henkilö voi tunkea kerralla koko tuotantoaan julkisuuteen ja valloittaa yksin ficcien etusivua. Tämän takia jokaisella on oikeus julkaista maksimissaan kolme ficciä saman vuorokauden puolella.


Lisää ainoastaan itsekirjoittamiasi ficcejä

Tarinoidesi tulee olla sinun kirjoittamia. Et siis saa kopioida jostain toiselta sivulta huippuhyvää ficciä ja julkaista sitä täällä. Tästä poikkeuksena ovat käännösficit, mutta niitä julkaistessa sinulla tulee olla alkuperäisen kirjoittajan lupa kääntämiseen ja julkaisemiseen, ja ficin alkuun tai loppuun tulee liittää jokin yhteystieto, jonka kautta alkuperäiselle kirjoittajalle voi lähettää palautetta hänen työstään. Lisäksi alkuperäisen tekijän nimi tulee mainita. Ylläpito voi halutessaan pyytää esittämään julkaisuluvan ja tällöin käyttäjän on voitava se heille näyttää. Jos lupaa ei ole esittää, ficci poistetaan.

Toisen tekstin varastaminen ja plagiointi johtaa chakran menetykseen. Toistuessaan tällainen käytös johtaa sivustolta bannaamiseen.


Anna toisille rakentavaa palautetta luettuasi heidän ficcinsä

Kehua saa ja pitääkin, jos siihen on aihetta, mutta pelkät kehut eivät auta kirjoittajaa kehittämään itseään. Siispä rakentavassa hengessä voit kertoa, mitä ficissä voisi korjata, millä tavoin siitä tulisi kenties parempi. Voit myös selittää, mistä pidit erityisesti ja miksi sekä mistä et pitänyt ja mikä siihen oli syynä. Näin kirjoittaja saa ainesta, jonka pohjalta hän voi kehittää omia kykyjään ja luoda iloksemme entistä parempia tarinoita.

Kommentoidessasi tarinaa muista, ettei asiallista palautetta ole esimerkiksi aiheen haukkuminen. Jos luet ficin, jossa Narutolla ja Sasukella on suhde, ei ole viisasta, eikä edes sallittua, kommentoida "Hyi yök! Noi ei oo tollasia! P*skaa!". Valikoikaa siis, mitä luette, jos ette jostain aiheesta pidä.

Chattia koskevat säännöt

Ylläpito ( @ nimimerkin edessä ) on aina oikeassa

 • Ylläpito on oikeassa silloinkin kuin se on väärässä. Ei poikkeuksia.


Käyttäydy asiallisesti

 • Ei turhaa kiroamista.
 • Muiden käyttäjien kiusaamista tai tahallista häiriköintä ei suvaita.
 • Paikalla voi olla (ja suurella todennäköisyydellä onkin) alaikäisiä, joten juttujen, linkkien ja kuvien taso on pidettävä sen mukaisena.
 • Älä mainosta tai syyttä solvaa muita internet-sivustoja.


Yleistä lakia noudattavat säännöt

 • Suomessa noudatettavat lait pätevät myös täällä, tietysti.
 • Ei linkkejä tekijänoikeutta rikkovaan materiaaliin.


Sääntöjä rikottaessa

Pienistä rikkeistä huomautetaan. Linjaus on silti tiukka. Vain yksi huomautus. Jos sääntöjä rikotaan toistuvasti, seuraa siitä joko chakran vähentyminen tai käyttäjätilin sulkeminen rikkeen suuruudesta riippuen. Ylläpidolla on vapaa toimivalta toimia myös suoraan antamalla miinus-chakraa tai sulkea tilin ilman huomautusta, jos näkee asian niin suotavaksi.

Turha valitus ylläpidon toimista johtaa mitä suuremmalla todennäköisyydellä vain uuteen chakran menetykseen/tilin sulkemiseen. Ellet siis ole täysin varma siitä, että kyseessä on virhe/väärinkäsitys, älä inise.