Sarutobi Hiruzen

Naruto.fi Wikistä
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Profile.gif Tämä sivu kuuluu Wikin hahmoihin
Sarutobi Hiruzen
Sarutobi.jpg
© Masashi Kishimoto
Ikä (Naruto): 68-69 vuotta, kuollut
Ikä (Shippuuden):
Sukupuoli: Mies
Silmien väri: Harmaat
Ninja-arvo: Hokage
Elementti: Tuli ja maa
Ensi-esiintyminen: Jakso 1
Viimeinen esiintyminen: Jakso 80 (kuoli)


Hakusana "Sarutobi" johtaa tänne. Mikäli et tarkoittanut hakusanalla Kolmatta Hokagea Sarutobi Hiruzenia, saatoit ehkä tarkoittaa Hiruzenin poikaa Sarutobi Asumaa tai pojanpoikaa Sarutobi Konohamarua.


Sarutobi Hiruzen[1], paremmin tunnettu pelkkänä Sarutobina, oli Konohan Kolmas Hokage (jap. Sandaime Hokage). Hän oli Naruton ensimmäisen osan alussa 68-vuotias ja toista kertaa Hokagena.

Tausta

Sarutobin genin-tiimi. Vasemmalta: Ensimmäinen Hokage, Mitokado Homura, Sarutobi, Utatane Koharu ja Toinen Hokage.

Sarutobi oli genin-aikoinaan Ensimmäisen ja Toisen Hokagen oppilas, ja hänen tiimiinsä kuuluivat lisäksi Mitokado Homura ja Utatane Koharu. Tuona aikana heidän opettajansa käyttivät usein Sarutobista lempinimeä Saru, 'apina'.

Myöhemmin Sarutobista tuli Jiraiyan, Tsunaden ja Orochimarun opettaja ja aikansa arvostetuin ninja. Hänen oppilaansa tunnettiin tästä vielä myöhemmin Sannineina, ja he niittivät mainetta. Ajan myötä Sarutobista tuli Sarutobi Asuman isä ja Sarutobi Konohamarun isoisä.

Kun Sarutobi koulutti Sannineja, hän arvosti kovasti Orochimarua tämän luonnollisen lahjakkuuden tähden ja kehotti Jiraiyaa olemaan samanlainen kuin tämä. Sarutobi kuitenkin myöhemmin havaitsi Orochimarun voimanjanon ja epäilyttävät luonteenpiirteet.

Toisen Hokagen menehdyttyä Sarutobista tehtiin uusi Hokage, ja kun hän alkoi ikääntyä, hän alkoi etsiä itselleen seuraajaa. Hän mietti aluksi Hokageksi Orochimarua, mutta tuli kuitenkin siihen tulokseen, että Orochimarua kiinnosti Hokagen virassa vain aseman tuoma voima ja valta. Siksi hän päätyi valitsemaan Hokageksi nuoren Namikaze Minaton, Jiraiyan oppilaan.

Kun Minato kuoli myöhemmin taisteltuaan Kyuubia vastaan, Sarutobin oli pakko palata eläkkeeltä takaisin Hokageksi, sillä sopivia seuraajia ei ollut.

Luonne

Sarutobi ja Sanninit viimeksi mainittujen genin-aikoina. Vasemmalta: Jiraiya, Tsunade, Sarutobi, Orochimaru.

Vanhasta iästään ja suuresta kokemuksestaan johtuen Sarutobi oli palvellut sarjassa viisauden lähteenä ja opetti oppimiaan asioita sukupolvelta toiselle. Hokagena hän pyrki samaan asiat rauhallisesti järjestykseen ja välttämään verenvuodatusta. Hän oli sarjan alussa niitä harvoja ihmisiä, jotka eivät pitäneet Narutoa vain Kyuubin säilönä. Sen vuoksi Naruto arvosti ja kunnioitti Sarutobia melkein kuin isoisähahmoa.

Arvokkuudestaan huolimatta Sarutobissa on myös hieman likaisempiakin piirteitä. Hän esimerkiksi viettää paljon vapaa-aikaansa jutellen nuorille tyttösille. Kun hän aikoinaan opetti Jiraiyaa, hän suostui vapaaehtoiseksi kokeilemaan Jiraiyan jutsua, jonka avulla voisi tirkistellä tyttöjä salassa. Sarutobi on myös joutunut useamman kerran kuin kerran Naruton Oiroke no jutsun uhriksi.

Osa I

Konohan valtaus

Kun Konohan invaasio alkoi, Sarutobi joutui taisteluun aiemmin Neljänneksi Kazekageksi naamioituneen Orochimarun kanssa. Orochimaru oli soluttautunut Konohaan voidakseen tuhota kylän ja samalla tappaa Sarutobin ja kidnapata Uchiha Sasuken. Taistelun alussa Orochimaru "herätti henkiin" Ensimmäisen ja Toisen Hokagen taistelemaan Sarutobia vastaan. Koska Sarutobi oli jo ikääntynyt, hänelle oli ongelmallista vastata aiempien Hokagejen hyökkäyksiin, eikä hän sitä paitsi mielellään edes halunnut satuttaa kumpaakaan. Myös tieto siitä, että Sarutobin lupaava oppilas Orochimaru oli pettänyt hänet, murti hänen sydäntään. Sarutobi summonoi myös apinakuningas Enman apuun taisteluun, mutta Hokaget eivät juurikaan kärsineet vahinkoa, tai jos kärsivät, heidän vammansa paranivat heti.

Valinnanmahdollisuuksien ollessa vähissä Sarutobi käytti varjokloonejaan ja Fuuinjutsu, Shiki Fuujin-jutsua sinetöidäkseen kahden ensimmäisen Hokagen sielut pois. Hyvästeltyään näin opettajansa Sarutobin huomio palasi takaisin Orochimaruun. Hän kävi oppilaansa kimppuun ja heitti pois hänen miekkansa, Kusanagi no Tsurugin, ja aikoi sitten sinetöidä myös Orochimarun sielun. Tajutessaan mitä Sarutobi oli tekemässä Orochimaru kutsui miekkansa takaisin, ja miekka iskeytyi Sarutobin selkään.

Sarutobin kuolema.

Kuolettavan vakavasta vammasta huolimatta Sarutobi jatkoi jutsuaan ja yritti irrottaa Orochimarun sielun. Enma yritti irrottaa miekkaa onnistumatta. Tuntia myöhemmin Sarutobi tajusi, että hän oli liian vanha ja heikko irrotamaan Orochimarun koko sielua. Hän sitten päätti tehdä mitä voi ja toivoi siten hyvittävänsä menneisyyden virheet: hän sinetöi Orochimarun kädet rangaistukseksi tämän voimanjanosta ja samalla esti häntä tekemästä enää koskaan jutsuja. Kun Orochimaru alkoi kirota entisen opettajansa tekoa, Sarutobi hyvästeli hänet ja toivoi tapaavansa hänet vielä. Tietäen, että Konoha oli taas turvassa ja nähtyään Orochimarun taas kerran entisenään, Sarutobi kuoli hymy huulillaan.

Taistelun aikana Sarutobia esittäneeseen Hokagen patsaaseen tuli murtuma kasvojen kohdalle. Tämä murtuma ei aina näy animessa, mikä johtunee joko huonosta kulmasta tai animaattorien virheestä.

Taidot

Sarutobi tunnetaan älykkyydestään ja jutsuistaan. Hänen sanotaan tietävän kaikki Konohan jutsut, mikä on suonut hänelle arvonimen Professori. Häntä onkin kiistatta sanottu erääksi vahvimmista ninjoista kautta aikojen, ja häntä pidetään kaikkein vahvimpana Hokagena, Namikaze Minaton lisäksi. Hän oli myös, ainakin toistaiseksi, kaikkein vanhimmaksi elänyt ja kaikkein pisimpään virassaan ollut Hokage. Sarutobi oli kehittynyt lukuisia omia jutsuja, kuten Kawara Shurikenin ja Shuriken Kage Bunshin no jutsun. Hän kuitekin taistelee pääasiassa elementtijutsuilla, tarkemmin maa- ja tulijutsuilla. Sarutobilla oli myös henkilökohtainen summoni, apinakuningas Enma, jolla on kyky muutua kokoaan muuttavaksi timantinkovaksi Kongou Nyoi -sauvaksi. Hänen voimansa voidaan päätellä siitä että hän pystyi taistelemaan, ja voittamaan Ensimmäisen Hokagen, ja Toisen Hokagen samanaikaisesti ja viellä samalla taistelemaan Orochimarua vastaan.

Triviaa

  • Japanin sana "saru" tarkoittaa 'apinaa', "tobi" taas viittaa japanin 'hyppiä/lentää'-verbiin. Nimi "Sarutobi" viittaa myös Sarutobi Sasuke -nimiseen lasten tarinoissa 1910- ja 1920-luvuilla esiintyneeseen kuuluisaan ninjaan[2]. Nimi "Sarutobi Sasuke" tarkoittaa tarkalleen 'apinan lailla hyppiminen'.
  • Sarutobi polttelee piippua vähän joka väliin, mutta se ei papan menoa tunnu häiritsevän.
  • Masashi Kishimoton kirjoittamien hahmo-oppaiden mukaan Sarutobin pituus oli 163,1 cm ja paino 50,6 kg. Hänen syntymäpäivänsä oli 8. helmikuuta ja veriryhmä A.
  • Kishimoto on myös kertonut, että alun perin hän suunnitteli Sarutobin koiraksi, mutta myöhemmin hän hylkäsi idean, koska se oli hänestä "liian outo".

Lähteet


Keskeisimmät hahmot
Naruto, Sasuke, Sakura, Kakashi, Yamato, Sai, Iruka, Shino, Hinata, Kiba, Akamaru, Chouji, Shikamaru, Ino, Gai, Neji, Lee, Tenten, Kolmas Hokage, Jiraiya, Tsunade, Shizune, Orochimaru, Gaara, Kankurou, Temari