Uzumaki Naruto

Naruto.fi Wikistä
(Ohjattu sivulta Naruto)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Profile.gif Tämä sivu kuuluu Wikin hahmoihin
Uzumaki Naruto
Shippuuden Naruto.jpg
© Masashi Kishimoto
Ikä (Naruto): 12-13v
Ikä (Shippuuden): 15-16v
Sukupuoli: Mies
Silmien väri: Siniset, punaiset kun Naruto käyttää Kyuubin chakraa keltaiset kun naruto käyttää Sennin Moodo tekniikkaa
Ninja-arvo: Jakso 1: Ninja-oppilas
Jakso 2-220: Genin
Shippuuden 1-: Genin
Elementti: Tuuli
Ensi-esiintyminen: Jakso 1
Viimeinen esiintyminen: Todennäköisesti sarjan loppuun asti


Hakusana "Naruto" johtaa tänne. Tällä sivulla käsitellään sarjan nimikkopäähenkilöä Uzumaki Narutoa. Itse Naruto-sarjaa käsitellään sivulla Naruto (sarja). Muista sanan merkityksistä löydät tietoa sivulta Naruto (täsmennyssivu).


Uzumaki Naruto on Naruto- ja Naruto Shippuuden-sarjojen päähenkilö, Team Kakashin jäsen ja Kyuubin jinchuuriki.

Tausta

Naruto vauvana, kun Kyuubi sinetöitiin häneen

Naruto syntyi noin kaksitoista vuotta ennen sarjan alkua hieman ennen kuin Kyuubi hyökkäsi Konohaan. Neljäs Hokage sinetöi Kyuubin Naruton sisälle pelastaakseen kylänsä ja uhrasi samalla oman henkensä. Ennen kuolemaansa Neljäs Hokage toivoi, että Narutoa kohdeltaisiin tämän uhrauksen vuoksi kuin sankaria. Eläkkeeltä Neljännen Hokagen tilalle palannut Kolmas Hokage yritti auttaa toiveen toteutumista määräämällä kyläläiset olemaan kertomatta Narutolle hänen sisällään olevasta Kyuubista.

Neljännen Hokagen toive ei kuitenkaan toteutunut: kyläläiset syrjivät ilman vanhempia elänyttä Narutoa siksi, koska tämän sisällä oli julma Kyuubi, ja itse asiassa monet alkoivat pitää Narutoa ja Kyuubia jokseenkin samana asiana. Vaikka aikuiset eivät kertoneet lapsilleen Kyuubista, lapsetkin syrjivät Narutoa vanhempiensa esimerkin mukaisesti. Naruto ei ymmärtänyt, miksi hänet jätettiin huomiotta, ja hän alkoi tehdä kaikenlaisia kolttosia saadakseen aikuisten huomion. Huomiontarpeen vuoksi Naruto alkoi myös elätellä haavetta Hokageksi pääsemisestä.

Lopulta kuitenkin Naruto alkoi saada itselleen läheisiä: hänen opettajansa ninja-akatemiassa, Umino Iruka, oli niitä harvoja, joka näki Naruton itsenään eikä Kyuubinä, ja siksi Irukasta tulikin Narutolle eräänlainen isähahmo, jollaista Narutolla ei ollut koskaan aiemmin ollut.

Luonne

Naruto ennen aikahyppyä

Naruto rikkoo sääntöjä ja haluaa olla huomion keskipisteenä, ja hänen taitonsa olivat hänen ninjaoppilasaikoinaan huonommat kuin kenenkään muun hänen luokallaan, mutta hän on päättänyt, ettei luovuta ikinä. Koska häneen ei kiinnitetty lapsena mitään huomiota, hän alkoi tehdä kolttosia tullakseen huomatuksi. Tämän vuoksi hän sai "Konohan äänekkäimmän, huonoiten ennustettavimman, hyperaktiivisimman ja pässinpäisimmän ninjan" tittelin, kuten Hatake Kakashi on maininnut. Hän halusikin päästä Hokageksi oikeastaan vain siksi, koska hän halusi päästä muiden huomaamaksi. Sarjan myötä hän kuitenkin luo yhä enemmän ja enemmän yhteyksiä toisiin ihmisiin, ja jonkin verran genin-vaiheen alun jälkeen hän lopettaakin keppostelun, koska hänet on alettu huomioida. Hänen haaveensa päästä Hokageksi ei karise, mutta sen motiivit muuttuvat: myöhemmin hän haluaa Hokageksi siksi, jotta hän voisi suojella läheisiään.

Narutolla on ulospäin suuntautuva persoona ja muuttaa siksi helposti ympärillään olevien elämiä. Kun hän esimerkiksi tapasi sarjan alussa Kolmannen Hokaden pojanpojan Konohamarun, hänen onnistui opettaa tälle, että kovalla työllä pääsee pitkälle. Kakashin mukaan tämä kyky muuttaa ihmisten elämät ja rohkaista heitä on Naruton "ainutlaatuinen kyky".

Muutoin Naruto on luonteeltaan melko temperamenttinen, naiivi mutta sitkeä. Hän oppii hitaasti jutsujen perusasiat, ellei niitä väännetä rautalangasta. Vaikka Narutolla on melkoinen ego, hän ei epäröi kysyä apua tarvittaessa. Naruto on myös oikea "toiminnan mies" ja melko harkitsematon. Varsinkin sarjan alussa hän hyökkäsi usein ajattelematta sen kummempia, mutta toisinaan hän ymmärtää suunnitella hyökkäyksensä ennen niiden toteutusta. Naruto teki sarjan alussa lupauksen itselleen, ettei tee mitään mitä joutuu myöhemmin pahoittelemaan. Hänen mottonsa onkin seuraava: "En koskaan syö sanojani, se on minun tieni ninjana!" (eng. "I never take my words back, that's my way of ninja!") Tilanteen vaatiessa, yleensä jonkun läheisen ollessa pulassa, Naruto osaa olla vakava ja tulla apuun välittömästi.

Naiiviuden lisäksi Narutolla on lukuisia lapsekkaita piirteitä. Hän esimerkiksi nukkuu päällään pyjama ja hassu musta myssy, jossa on silmät, hampaat ja se näyttää mursulta, ja hän pitää rahojaan sammakkomaisessa kukkarossa, jota hän kutsuu "Gama-chaniksi" (suom. sammakko-chan). Hän syö tuhottomasti raamenia, harrastaa erilaisten raamenien vertailua ja vierailee säännöllisesti Ichiraku Ramenissa. Hän tekee mielellään pervoiluun liittyviä piloja ja jutsuja, mitä Sakura paheksuu, eikä tilannetta lainkaan parantanut Jiraiyan tapaaminen. Naruto myös hymyilee lähes aina, mitä hän käytti lapsena surullisuutensa peittämiseksi. Narutolle läheisimmät ihmiset pystyvät tunnistamaan, milloin hymy ei ole aito.

Sarjan aikana Naruto toimii säännöllisesti tiiminsä kanssa. Alun kiistoista huolimatta Naruto pitää Sasukea kuin veljenään, ja Shippuudenin ajan Naruto tahtoo tuoda hänet takaisin Konohaan. Sakuraan taas Naruto on jo ollut pitkään toivottoman ihastunut, ja hän tekee lähes mitä tahansa tehdäkseen Sakuran iloiseksi ja onnelliseksi, vaikkei se olisikaan Narutolle itselleen eduksi. On myös huomattu, että Naruto puhuu myös paljon unissaan.

Ulkonäkö

Narutolla on keltainen, piikikäs tukka ja siniset silmät. Hänen kasvojensa tunnistettavin piirre on kuitenkin poskissa olevat "ketunviikset", jotka kielivät hänen sisällään olevasta kettudemonista. Aikahyppyä ennen Naruto sai usein kuulla siitä, että hän on lyhyt, mikä ärsytti häntä valtavasti. Hän oli luokallaan yksi lyhyimmistä ja jopa Hyuuga Hinataa lyhyempi. Aikahypyn aikana hän kuitenkin kasvaa valtavasti pituutta, minkä huomaa ensiksi Sakura joka sanoi, että Naruto on häntä itseään huomattavasti pidempi. Jopa Inuzuka Kiba sanoi, että Narutosta oli tullut "jättiläinen". Naruto reagoi usein hyvin voimakkaasti ja innokkaasti mukaviin tilanteisiin, kuten uusien jutsujen oppimiseen ja kuuman raamen-kulhollisen saamiseen, ja näissä tilanteissa hän usein virnistää leveästi ja kihisee tyytyväisenä. Aiemmin Narutolla oli myös tapana siristää silmänsä liki umpeen hämmentyessään, mutta se tapa on sarjan edetessä haipunut. Jiraiyan mukaan Naruto muistuttaa ulkonäöltään hämmästyttävän paljon isäänsä.

Nimi

Nimi "Naruto" on suomennettuna "pyörre", mutta se voi tarkoittaa myös japanilaista höyrystettyä kalaruokaa, jota lisätään usein rameniin. Lisäksi "naruto" on Japanissa lempinimi @-merkille. Uzumaki on suomennettuna "spiraali", tarkennettuna tornadomainen kolmiulotteinen spiraali, tai sitten "vesipyörre". Spiraalit ja pyörteet ovat merkittäviä symboleja Narutossa: esimerkiksi Konohan tunnukseen on tyylitelty spiraali, ja Naruton erään tavaramerkkitekniikan nimi, Rasengan, tarkoittaa suomeksi "pyörrepalloa". (Lue lisää sanan "naruto" merkityksestä täältä.)

Naruto ja Kyuubi

Pääartikkeli: Naruton jinchuuriki-hahmot

Koska Naruto on Kyuubin jinchuuriki, Kyuubi ja sen chakra vaikuttavat sekä Naruton ruumiiseen että mieleen etenkin Naruton kiihtyessä tai käyttäessä tietoisesti Kyuubin chakraa. Naruton kasvoissa on ketun viiksiä muistuttavat viirut, ja lisäksi hänen kulmahampaansa ovat pikkuisen isommat kuin tavallisilla ihmisillä. Myös Naruton aikahyppyä edeltänyt tapa siristää silmiä hämmentyessä on eräänlainen kettumainen piirre: japanilaiset pitävät usein sirrisilmäisiä kasvoja "kettumaisina"[3].

Henkisesti Kyuubi ei ole vaikuttanut kovin paljon Narutoon, mutta on mahdollista, että Naruton vintiömäisyys ja itsepäisyys ovat osin Kyuubin ansiota. Välillä Naruto saattaa myös lipsahtaa kulkemaan hieman eläimellisesti, kuten hyppimään puusta toiseen kaikilla neljällä raajalla[4].

Narutolla on kahta erityyppistä chakraa: Peruschakra, joka on sinistä (mangassa keltaista), sekä punaista chakraa, jonka hän saa Kyuubilta pyytämällä kovan paikan tullen tai kiivastumalla niin, että Kyuubi saa hänestä otteen. Punaista chakraa valuu ainaa hieman Naruton peruschakraan. Alkuvaiheissa Naruto sai tavallista suuremman annoksen Kyuubin punaista chakraa ollessaan raivoissaan tai hengenvaarassa, mutta hän ei pystynyt hallitsemaan itseään eikä muistanut tapahtuman jälkeen mitä oli tehnyt. Naruto oppii sarjan edetessä käyttämään Kyuubin chakraa hyväkseen Jiraiyan opastuksella. Kyuubin ansiosta Naruton kestävyys on suurempi kuin kenenkään muun, mutta haittapuolena se vaikeuttaa hänen chakran hallintaansa. Käytännössä Narutolla on käytettävissään enemmän chakraa kuin kenelläkään muulla ninjalla. Lisäksi Naruto voi parantua erityisen nopeasti Kyuubin chakran avulla: isoista vammoista hän selviää päivässä, pienistä muutamassa sekunnissa.

Naruton käyttäessä Kyuubin chakraa hänen kehoonsa tulee hieman muutoksia; hänelle tulee punaiset viirusilmät, raatelukynnet sekä -hampaat. Lisäksi hänen poskissaan olevat viivat muuttuvat "viiksiksi" ja Naruto alkaa liikkua kettumaisesti, eli hän juoksee kuin nelijalkaiset. Jos chakraa tulee erityisen paljon, se peittää Naruton kokonaan ketun muotoisen chakrakerroksen alle, ja hänelle ilmaan mm. chakrakorvat ja -häntiä. Liika Kyuubin chakra kuitenkin vahingoittaa Narutoa.

Osa I

Underconstruction.png Artikkelin sisältö on puutteellinen
Voit auttaa Wikin laajenemista tarkentamalla artikkelia. Artikkelin muistiinpanoja saattaa löytyä tarkistuslistasta

Ryhmä 7

Naruton ensimmäinen ryhmä oli nimeltään Ryhmä 7. Siihen kuuluivat Naruton lisäksi Sakura, Naruton ensimmäinen ihastus, sekä Sasuke, jonka kanssa Naruto taisteli jatkuvasti etevämmän ninjan "tittelistä". Heidän opettajanaan toimi Kakashi, jolla oli tapana myöhästellä jatkuvasti. Sasuke ja Naruto olivat jatkuvasta kilpailusta huolimatta parhaita kavereita. Sakura ei pitänyt Naruton sinnikkyydestä hänen suhteensa, koska Sakura oli ihastunut Sasukeen, joka taas oli melkein jokaisen tytön suosiossa.

Chuuninkoe

Kirjallinen osa

Kokeen ensimmäisessä osassa kokelaille annettiin paperi, jossa oli yhdeksän kysymystä. Naruto oli epätoivoinen, sillä hän ei tiennyt vastausta yhteenkään kysymykseen (Hinata tarjoutui näyttämään Narutolle oman kokeensa, mutta Naruto kieltäytyi). Kokeen tehtävänä olikin testata kokelaiden taitoa kerätä tietoa ympäristöstä, eli toisin sanoen kokeessa piti luntata ilman että valvovat opettajat huomaavat. Kaikki Konoha 11:sta ninjat pääsivät kokeesta läpi, vaikkakin Ibiki-sensei totesi kerättyään paperit, että päästi ensimmäistä kertaa läpi oppilaan, joka ei ollut vastannut yhteenkään kysymykseen (Naruton).

Kuoleman Metsä

Heaven Scroll (vas.) ja Earth Scroll (oik.)

Anko johdattaa läpi päässeet kokelaat aidatulle aluelle, jonka keskellä on 10km päässä jokaisesta portista, iso torni. Tämän alueen nimi on Battle Training Zone 44 (suom. taisteluharjoitusalue 44) ja lempinimeltään Forest of Death (Kuoleman Metsä). Jokaiselle ryhmälle annettiin aluksi yksi käärö: Heaven Scroll (suom. Taivaankäärö) tai Earth Scroll (Maankäärö). Jokaisen tiimin tehtävänä on viiden päivän aikana tuoda torniin kummatkin kääröt. Mikäli kaikki ryhmän jäsenet eivät saavu tornille molemmat kääröt mukanaan, heidät diskataan. Ryhmät astuvat alueelle eri porteista. Ensimmäiseen taisteluunsa ryhmä seitsemän joutuu melkein heti Oboron hyökätessä Narutoksi naamioituneena. Sasuke saa ajettua Oboron pois, mutta pian tämän jälkeen heidän kimppuunsa hyökkää naamioiutunut Orochimaru, joka polttaa tiimin käärön ja antaa Sasukelle kirotun sinetin. Taistelun päätyttyä kummatkin pojat ovat tajuttomina ja Sakura joutuu suojelemaan heitä yksin. Kolmikon kimppuun hyökkää kolme äänikylän ninjaa, joille annettiin tehtäväksi tappaa Sasuke. Sakuran avuksi saapuu viime hetkellä Rock Lee, joka lupasi suojella Sakuraa henkensä uhalla. Rock Lee lyödään maahan ja pusikosta tapahtumia seuranneet Ino, Shikamaru ja Chouji saapuvat apuun. Yhdessä heränneen Sasuken kanssa ryhmä kymmenen ajaa äänininjat pois ja ryhmä seitsemän saa Earth Scrollin (heidän oma Heaven Scrollinsa poltettiin). Matkallaan tornille ryhmä seitsemän tapaa Kabuton, joka auttaa heitä saamaan puuttuvan käärön ja samalla hakee heistä turvaa keräilijöitä vastaan. Yhdessä he paihittävät sadekylän ryhmän (Mubi, Oboro ja Kagari) ja pääsevät tornille, jolla he hyvästelevät Kabuton ja astuvat sisään omasta ovestaan.

Kaksintaistelut

Underconstruction.png Osion sisältö on puutteellinen
Voit auttaa Wikin laajenemista tarkentamalla artikkelia. Artikkelin muistiinpanoja saattaa löytyä tarkistuslistasta

Sasuken metsästys

Sasuken lähdettyä Oto no yonin shuuiden mukaan hänen peräänsä lähetetään Shikamarun johdolla neljä geniniä, Naruto, Kiba, Chouji sekä Neji. Retki päättyy Oto no yonien kanssa yhteenottoon, joka käytiin lähinnä 1 vs. 1-taisteluina. Chouji ja Neji haavoittuvat pahasti, mutta Team Shikamaru onnistui eliminoimaan kaikki Oto no yonin shuun jäsenet. Tähän lopputulokseen päästin lähinnä sen takia, että Temari, Kankuro, Gaara ja Rock Lee saapuivat auttamaan viime hetkellä. Sasuken kumminkin onnistui päästä karkuun Naruton kanssa käymänsä taistelun jälkeen. Ryhmä Shikamaru lopetetaan tehtävänsä epäonnistumisen jälkeen.

Osa II

Underconstruction.png Artikkelin sisältö on puutteellinen
Voit auttaa Wikin laajenemista tarkentamalla artikkelia. Artikkelin muistiinpanoja saattaa löytyä tarkistuslistasta

Ryhmä Kakashi

Gaaraa pelastettaessa Naruton joukko - Tsunaden operaatiota varten perustama Ryhmä Kakashi - koostui vain kolmesta ninjasta: Narutosta itsestään, Kakashista ja Sakurasta. Tässä ryhmässä Kakashi ei ollut enää johtaja, vaan tasa-arvoinen ninja oppilaidensa kanssa.

Pelastusoperaation jälkeen Kakashi jäi sairaslomalle Mangekyo Sharinganin ylikäytön vuoksi, jolloin ryhmään liittyivät Yamato ja Sai.

Taidot

Alussa kaikki pitävät Narutoa kömpelönä ja huonona ninjana, ja oikeastaan vaikuttaakin siltä, että ainut jutsu, jonka Naruto osaa tehdä epäonnistumatta, on Oiroke no jutsu. Sarjan edetessä kuitenkin kaikki saavat ihmetellä kuinka kyvykäs Naruto oikeastaan on. Naruto osaa hyvinkin vaikeita jutsuja, joita hän osaa käyttää todella hyvin otteluissa ja etenkin tositilanteissa. Hän on jopa kehitellyt omia, vaikuttavia jutsujaan, kuten Fuuton, Rasenshurikenin.

Naruton kyvyt kasvavat koko sarjan ajan, mutta koska hän oli aikahypyn aikana Jiraiyan kanssa koulutuksessa, hän ei päässyt koskaan yrittämään ensimmäisen kertansa jälkeen uudelleen chuunin-kokeita eikä hän päässyt genin-tasoltaan ylöspäin. Hänen taitonsa ovat kuitenkin huomattavasti suuremmat kuin geninillä. Hänestä on ollut esimerkiksi apua Akatsukia vastaan taistellessa, vaikka tällaiset tehtävät ovatkin selvästi yli jounin-tasoa.

Aikahypyn aikana Jiraiya opettaa Narutolle paljon ninjutsua ja taijutsua, ja hänen taitonsa ovat kasvaneet huomattavasti. Erityisesti hän kuitenkin opettaa Narutolle taistelustrategiaa ja taktikointia, jota Naruto ei ennen aikahyppyä osannut oikeastaan ollenkaan. Nämä taidot tekevät Narutosta entistä taidokkaamman ninjan.

Kage Bunshin no jutsu

Naruto käyttämässä Tajuu Kage Bunshin no jutsua.

Pääartikkeli: Kage Bunshin no jutsu

Naruto oppi Kage Bunshin no jutsun eli varjokloonauksen hyvin varhaisessa sarjan vaiheessa, ja siitä tuli pian hänen tavaramerkkijutsunsa. Naruto oppi tämän jutsun helposti, vaikkei hän osannutkaan hyvin tavallista Bunshin no jutsua. Aluksi Naruto käyttää varjokloonausta taijutsua tehostaakseen, tai siis suoraan sanottuna jyrätäkseen vastustajansa lyövien ja potkivien kloonien alle. Hän saattoi jopa käyttää kloonejaan kilpinä, kuten kävi esimerkiksi taistelussa Gaaraa vastaan. Naruto käyttää sittemmin tätä jutsua usein yhdessä toisten tekniikoiden kanssa, kuten esimerkiksi Harem no jutsussa sekä Rasenganin apuna.

Myöhemmin Shippuudenissa Naruto oppii ajoittamaan paremmin varjoklooniensa käyttöä ja alkaa käyttää niitä myös paljon tiedusteluun ja ansoitettujen alueiden testaamiseen. Hän myös käyttää klooneja aseina muodonmuutoksen avulla. Kakashi lisäksi massaharjoitti Narutoa varjokloonien avulla.

Kuchiyose no jutsu

Pääartikkeli: Kuchiyose no jutsu

Jiraiya on opettanut Narutolle summointitekniikan Kuchiyose no jutsu, jonka avulla Naruto voi kutsua avukseen sammakoita. Hän ei kuitenkaan kykene kutsumaan ilman Kyuubin chakraa kuin vain pienet ja melko taidottomat sammakot Gamakichin ja Gamatatsun. Kyuubin chakraa käyttäessään hän sen sijaan voi summonoida jopa jättiläismäisen Gamabuntan. Koska sammakoilla on kuitenkin oma mieli, Naruton täytyy erityisesti motivoida summoninsa taistelemaan, mikä tuottaa toisinaan ongelmia. Ennen aikahyppyä Naruto käyttä summonointia aina silloin tällöin, mutta Shippuudenissa hän käyttää sitä harvemmin fillerijaksoja lukuun ottamatta.

Rasengan

Pääartikkeli: Rasengan

Naruton tehokkain hyökkäystekniikka on Rasengan, jutsu jonka Neljäs Hokage on keksinyt. Toisin kuin Jiraiya tai Kakashi, Naruto tarvitsee Rasenganin tekemiseen kaksi kättä, koska hän ei ole hyvä kontrolloimaan chakraa. Edes kahdella kädelläkään hän ei kykene muodostamaan kunnollista Rasengania, joten hän yleensä käyttää varjoklooninsa lisäkäsiä apuna. Sen sijaan Naruton Kyuubi-muodonmuutoksissa hän kykenee tekemään kunnollisen Rasenganin yhdellä kädellä. Naruto kehittää Rasenganista myös omia versioitaan, kuten Oudama Rasenganin.

Tuulichakran lisääminen

Shippuudenissa Sasuken epäonnistuneen noudon jälkeen Naruto käy kovan elementtikoulutuksen Kakashin ja Yamaton avulla ja oppii lisäämään omaan tuulichakraansa jutsuihinsa ja aseisiinsa. Sen avulla hän onnistui tekemään uuden version Rasenganista, Fuuton, Rasenganin. Uudenlainen Rasengan on entistä tehokkaampi, mutta sen luominen ei onnistu ilman luontaista lahjakkuutta tai sattumaa. Naruto kehitti tätä Rasengania vielä entisestään ja kehitti Fuuton, Rasenshurikenin. Jutsun nimestä huolimatta Naruto ei kyennyt varsinaisesti heittämään tätä tuulichakramuodostelmaa vaan ainoastaan paiskaamaan sen vihollista päin. Tämän vuoksi Naruto itsekin vahingoittuu Rasenshurikenia käyttäessä, koska hän ei pääse kyllin kauas siitä.

Senjutsu-koulutuksensa jälkeen Naruto oppi heittämään Rasenshurikeninsa. Näin Naruto kykenee vahingoittamaan sillä vihollista vahingoittumatta itse. Lisäksi Naruto oppi laajentamaan Rasenshurikeniaan heiton jälkeen niin, että se tuotti enemmän vahinkoa suuremmalla alueella.

Senjutsu

Pääartikkeli: Senjutsu

Ollessaan Fukasakun koulutuksessa Myobokuzanissa Naruto oppi Sennin Moodoon siirtymisen, ja sen avulla hän voi parantaa fyysistä voimaansa, kestävyyttään, nopeuttaan ja ninjakykyjään. Koulutuksen avulla hän esimerkiksi onnistuu tekemään Rasenshurikenista täydellisen. Fukasaku opetti Narutolle myös erityisen senjutsu-taijutsu-tekniikan, Kawazu Kumiten. Naruto onnistuikin päihittämään senjutsun avulla kaikki Painin kuusi ruumista, mikä oli uskomaton saavutus.

Naruto on myös keksinyt keinon kerätä senjutsun vaatimaa luontoenergiaa jopa taistelun aikana: hän jättää varjokloonejaan turvalliseen paikkaan (Myobokuzaniin) ja laittaa ne keräämään hänen sijastaan luontoenergiaa. Kun oikean Naruton luontoenergiasekoitteinen chakra loppuun, hän voi kutsua jonkin klooneistaan ja saada sen keräämät luontoenergia katouttamalla ne. Naruto ei kuitenkaan voi tehdä kuin enintään neljä varjokloonia Sennin Moodossa, sillä ylimääräiset kloonit haittaavat kerääjäkloonien luontoenergian keräämistä.

Uusimmissa mangaluvuissa on myös näytetty, että Naruto pystyy jotenkin yhdistämään Sennin Moodon ja Kyuubi-muodon keskenään, jolloin hän saa molemmista muodoista piirteitä.[5] Ilmeisesti myös luontochakra ja Kyuubin chakra sekoittuvat keskenään. Ei kuitenkaan täsmälleen tiedetä, millaista tämä chakra on.

Hahmon luominen

Naruton asu Shippuudenissa.

Kun Masashi Kishimoto suunnitteli Narutoa, hän pyrki tekemään Narutosta mahdollisimman ideaalin sankarin. Hän on lainannut monia Naruton piirteitä mielisarjansa Dragon Ballin päähenkilö Son Gokulta, muun muassa suoran ajattelutavan, hölmöyden ja paljon muuta. Kishimoto pitää tarkkaa huolta siitä, että Naruto on mahdollimman "yksinkertainen ja hölmö". Hän teki Narutosta mahdollisimman lapsellisen hahmon, vaikka tällä olikin synkkä menneisyys. Juuri tämä ristiriita teki Narutosta Kishimoton silmissä ainutlaatuisen hahmon.

Naruton asu ennen aikahyppyä.

Naruton vaatteet perustuvat pääasiassa vaatteisiin, joita Kishimoto itse piti lapsena ja nuorena. Hän kuitenkin lisäsi vaatetukseen joitain yksityiskohtia, jotta "käytetyt" vaatteet eivät näyttäisi Naruton yllä liian tylsiltä. Kishimoto valitsi Naruton vaatteiden pääväriksi oranssin, koska se väri oli hänestä "pop", ja lisäksi se olisi sopiva vastaväri Naruton sinisille silmille. Koska Narutoon liittyy monia pyörteisiin ja spiraaleihin liittyviä asioita, Kishimoto lisäsi Naruton vaatteisiin kaikenlaisia spiraalikuvioita muun muassa Naruton takin vasempaan olkavarteen. Varhaisissa Kishimoton luonnoksissa Narutolla oli saappaat, mutta hän vaihtoi ne varpaat paljastaviin sandaaleihin, koska hän pitää varpaiden piirtämisestä. Varhaisissa piirroksissa (ja myös varhaisessa sarjassa) Narutolla oli suojalasit, mutta Kishimoto vaihtoi ne myöhemmin otsasuojukseen. Tähän vaihtoon hän on tyytyväinen, sillä otsasuojuksia on hänen mielestään helpompi piirtää kuin suojalaseja.

Kishimoto on myös maininnut, että hän on tyytyväinen siihen, että hän valitsi sarjansa päähenkilölle siniset silmät ja vaalean tukan. Myös erään Shounen Jumpin (japanilainen lehti jossa Narutoa julkaistaan) toimittajan mainitaan vihjanneen, että nämä piirteet saattaisivat vetää puoleensa myös länsimaista yleisöä. Kishimoto on maininnut, että kaikista sarjansa hahmoista Naruto muistuttaa eniten häntä itseään.

Japanilaisessa Narutossa Naruto käyttää hyvin paljon sanaa "dattebayo" ja tunkee sen melkein jokaisen lauseensa perään. Sana on Naruton oma versio japanin kielen olla-verbistä. Lisäksi hän päättää usein esimerkiksi kysymyslauseitaan "-ttebayo"-päätteeseen, mikä tuo lauseeseen vähän "Eikö vain?"-tyylisen soinnun. Kun Kishimoto mietti Narutolle sopivaa iskulausetta, hänen mieleensä putkahti "dattebayo". Tämän fraasin avulla Naruton puheesta saatiin ainutlaatuista ja lapsenomaista.

Triviaa

 • Masashi Kishimoton kirjoittamien hahmo-oppaiden mukaan:
  • Naruton pituus oli ennen aikahyppyä 147,50 cm ja Shippuudenissa se on 166 cm. Paino taas oli ennen aikahyppyä 40,6 kg ja jälkeen 50,9kg.
  • Hänen syntymäpäivänsä on 10. lokakuuta
  • Hänen veriryhmänsä on B.
  • Hän harrastaa keppostelua ja puutarhanhoitoa.
  • Hän haluaisi joskus otella uudestaan Sasukea vastaan.
  • Hänen lempiruokaansa ovat ramen ja punainen papusoppa, ja hän inhoaa eniten tuoreita vihanneksia. Hänen lempijuomansa on maito.
  • Hän on suorittanut yhteensä 16 virallista tehtävää: 7 D-tasoa, 1 C-tasoa, 2 B-tasoa, 6 A-tasoa, 0 S-tasoa (tosin fillereissä Naruto menee Sakuran ja Jiraiyan kanssa etsimään Sasukea Orochimarun piilopaikasta, mikä on S-tason tehtävä.)
 • Naruton syntymäpäivä, 10. lokakuuta, oli Naruto-sarjan synnyn aikoihin Japanissa terveyden ja urheilun päivä. Päivä kuitenkin siirrettiin vuonna 2000 lokakuun toiselle maanantaille.
 • Naruton japaninkielinen ääninäyttelijä on Junko Takeuchi ja englanninkielinen ääninäyttelijä taas Maile Flanagan. Molemmat näyttelijät ovat naisia.
 • Naruto pelkää aaveita[6].

Lue lisää

Lähteet

 1. Naruto Manga chapter 439, sivu 17)
 2. Manga: chapteri 382
 3. Akira Toriyaman Kajika-mangan Gigi-kettu, Tite Kubon Bleach-mangan shinigamikapteeni Ichimaru Gin, Yuu Watasen Fuchigi Yuugi-mangan Chichiri-niminen hahmo
 4. Jakso 001
 5. Mangan 444. luku, sivu 4.
 6. Jakso 194


Keskeisimmät hahmot
Naruto, Sasuke, Sakura, Kakashi, Yamato, Sai, Iruka, Shino, Hinata, Kiba, Akamaru, Chouji, Shikamaru, Ino, Gai, Neji, Lee, Tenten, Kolmas Hokage, Jiraiya, Tsunade, Shizune, Orochimaru, Gaara, Kankurou, Temari